TZ: Zpomalení vyžaduje pomalé umění v Divadle X10

Zpomalení vyžaduje pomalé umění / kurátoři: Anna Chrtková, Petr Dlouhý / Divadlo X10 / Praha / 21.1. 2021

Zpomalení vyžaduje pomalé umění

PRAHA, 14. ledna 2021 – Přesně za týden, 21. ledna 2021, odvysílá Divadlo X10 druhou část události Y: WE ARE NOT ALONE 1, která formátem SLOW TV akcentuje nutnost zpomalení a hledání sounáležitosti.

„Nechceme být sami,“ říkáme, a přitom se propadáme do svých individualizovaných obsahů na sociálních sítích. Živé události, ve kterých jsme dříve sdíleli a diskutovali, jsou stále považovány za potenciálně riskantní – a s největší pravděpodobností ještě nějakou dobu budou. Vracíme se tedy k televiznímu formátu: 10 hodin Slow TV, 10 pomalých pořadů od 10 umělkyň*umělců. Pokračování listopadové události Y: We Are Not Alone prohlubuje cestu k neobjeveným možnostem sdílení času a pozornosti. Stream, který ve svém hodinovém rytmu strukturuje den lidí, kteří se dívají.

„K účasti jsme přizvali audiovizuální umělce a umělkyně, performery a performerky stejně jako divadelní tvůrce a tvůrkyně. Jde nám o to, nahlédnout možnosti pomalého umění z různých perspektiv a spojit je v jednom vysílání,“ říkají kurátoři projektu Anna Chrtková a Petr Dlouhý.

Svou práci tak představí například teoretik a kurátor Václav Janoščík, divadelní tvůrkyně a aktivistka Rufina Bazlova věnující se současné politické situaci v Bělorusku, maďarský mezioborový kolektiv Szeri/Páll/Muskovics, který pracuje s augmentovanou realitou a spekulativními vizemi budoucnosti nebo například herečka Anita Krausová či čerstvý držitel Ceny Thálie 2020 herec a performer Jakub Gottwald.

„Uzavřeni ve svých domovech musíme hledat nové cesty, jak být spolu. Jak hledat sdílené ,my´. Možná společné pozorování pořadu, který nevyžaduje naši plnou pozornost, který můžeme nechat běžet klidně na pozadí, nebo jej můžeme využít jako plochu pro vnitřní kontemplaci, je možným prostředkem, jak nalézt úlevu od stále složitější situace, jak nalézt jiný – klidnější rytmus,“ dodávají kurátoři.

Y: WE ARE NOT ALONE

čtvrtek 21. ledna 2021 na YouTube kanálu Divadla X10

od 7:00 do 17:00

PARTICIPUJÍCÍ UMĚLCI A UMĚLKYNĚ

Mischa Badasyan [de/rus]

Denis Baštuga

Rufina Bazlova

Andrea Dudková

Jakub Gottwald

Ester Grohová

Václav Janoščík

Anita Krausová

Szeri/Pall/Muskovics [hu]

Tereza Silon

O Y events

Y events je rozšířením dramaturgie Divadla X10 o sérii kurátorovaných večerů zaměřujících se na současné performativní umění, na propojení lokální a mezinárodní scény, prolínání žánrů a hledání nových narativů, organizačních struktur a tematických rámců. Y events vytvářejí sdílený časoprostor, který hledá styčné body mezi teorií, současnou performancí a imerzivní instalací, jehož rovnoprávnými členy jsou umělci, teoretici stejně tak jako každý (ne)přítomný návštěvník.