Archeologové v Indonésii objevili nejstarší jeskynní malbu

14. 1. 2021ČTK Infoservis

Archeologové v Indonésii objevili nejstarší známou jeskynní malbu. Vyobrazení divokého prasete v jeskyni na ostrově Sulawesi podle odborníků pravěký umělec namaloval nejméně před 45.500 lety. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Malba místního prasete celebského je vyvedená v červeném okru, v životní velikosti a zdá se, že je součástí větší scény. Namalované prase měří 136 na 54 centimetrů a nad ním jsou dva obrysy lidských rukou. Podle vědců jsou na stejné stěně dvě další prasata, ta se však zachovala jen částečně.

Archeologové výjev nalezli v jeskyni Leang Tedongnge v odlehlém údolí jihozápadního Sulawesi. Jde zároveň o nejstarší důkaz, že oblast už od pradávna obývali lidé.

"Lidé, kteří to udělali, byli plně moderní, stejní jako my, měli veškerou kapacitu a nástroje k tomu, aby namalovali cokoli, co se jim líbilo," říká Maxime Aubert, jeden ze spoluautorů studie a specialista na datování. Odborník na malbě našel usazený kalcit a pomocí radiouhlíkové metody určil, že usazenina je 45.500 let stará. Umělecké dílo pod ním je proto nejméně stejně staré.

"Ale může být mnohem starší, protože naše metoda určí stáří jenom u kalcitu," dodal Aubert.

Aby pravěcí umělci vytvořili obrysy dlaní, museli je přiložit na stěnu jeskyně a pak na ně plivat pigment. Výzkumníci proto doufají, že se jim ze stěny podaří odebrat vzorky slin a z nich zjistit DNA.

Ačkoli je prase ze Sulawesi dosud nejstarším nalezeným figurálním uměním, nejedná se o nejstarší lidmi vytvořené výtvarné dílo. Za to archeologové považují malůvku, kterou nalezli na malém úlomku kamene v Jihoafrické republice. Odhadují, že je zhruba 73.000 let stará.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK