Praha jedná o přesném znění smlouvy o výpůjčce epopeje Krumlovu

7. 1. 2021ČTK Infoservis

Vedení hlavního města začalo projednávat s radnicí v Moravském Krumlově přesné znění smlouvy na výpůjčku Slovanské epopeje Alfonse Muchy na tamní zámek. Města mají zatím uzavřenu předběžnou dohodu. Plátna by se mohla přestěhovat zhruba za tři měsíce. ČTK to dnes řekla pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Plátna Praha zapůjčí na pět let. Následně by mohla být dočasně umístěna v paláci Savarin budovaném na Václavském náměstí. Cyklus tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Plátna jsou nyní v depozitáři.

"Společně jsme začali připravovat finální verzi smlouvy o výpůjčce. Dosud platila pouze smlouva o smlouvě budoucí, kterou schválilo pražské zastupitelstvo," řekla Třeštíková.

Podmínkou výpůjčky byla oprava zámku v Moravském Krumlově, kterou radnice provedla. "Nyní běží testovací provoz a podle vyjádření pana starosty (Tomáše) Třetiny, by mohla být plátna stěhována zhruba v dubnu letošního roku," řekla Třeštíková.

Po návratu budou plátna zřejmě vystavená v budovaném paláci Savarin na Václavském náměstí. Město již jedná s investorem, firmou Crestyl. Obrazy by tam byly 25 let, než by pro ně Praha postavila vlastní prostory. Cílem je zabránit, aby se opět ocitly v depozitáři. Podle Třeštíkové na tomto postupu panuje mezi zástupci jednotlivých stran v zastupitelstvu shoda. "Bylo by to stabilní řešení, které má podporu napříč stranami," řekla.

Praha loni v prosinci prohrála spor, kdy Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že vlastníkem cyklu není Praha, a vyhověl tak žalobě vnuka malíře, Johna Muchy. Rozsudek není pravomocný a město již dříve prohlásilo, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek, kde dříve sídlilo mimo jiné železniční učiliště, chátral.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK