TZ: Nová kuchařka z kuchyně Vašulkových. Vašulka Kitchen Brno vydává první odbornou publikaci

22. 12. 2020Artalk Infoservis

Nová kuchařka z kuchyně Vašulkových. Vašulka Kitchen Brno vydává první odbornou publikaci / Brno / 22. 12. 2020

Na konci roku 2020 Centrum umění nových médií – Vašulka Kitchen Brno vydává jako svoji první odbornou publikaci Vašulkovu kuchyňskou knihu #1, texty k médiím: první & poslední.  Kniha je volně ke stažení ve formátu PDF a ePub, ale i ke koupi za 290 korun v malém nákladu 200 kusů. Je spojena s mezinárodním kolokviem Umělecké sbírky digitální epochy v galerii a muzeu, které Vašulka Kitchen Brno ve spolupráci s Domem umění realizovaly 22. a 23. října 2019. 

Hlavním záměrem pořadatelů kolokvia a editora knihy Miloše Vojtěchovského bylo vyvolat širší diskuzi o konzervaci, péči, distribuci i prezentaci děl nestabilní povahy, zejména v kontextu současné galerijní a muzejní praxe v českém prostředí. Aktivity jsou spojené se snahou nastavit jasnější systém a standardy zacházení nejen s díly, ale i s autorskými právy pohyblivého obrazu v institucích galerijních a muzejních sbírek.

Panelová diskuze s odbornými pracovníky státních muzejních sbírkových institucí na semináři „Meze pohybu a sbírková instituce“ (28.5.2019 na AVU v Praze) ukázala, že situace v českých institucích není uspokojivá a že stále chybí jasnější strategie budování sbírek, zahrnujících artefakty audiovizuální povahy, včetně odpovídajícího zázemí, péče a následné prezentace děl.

Sborník textů z brněnského kolokvia je příspěvek k revizi současného stavu, zejména možnost porovnání s mezinárodními zkušenostmi různých iniciativ, sdružení a organizací, které se problematikou uchovávání, restaurování a prezentace umění pohyblivého obrazu zabývají často od 70. let minulého století. Tuzemští i zahraniční hosté kolokvia sdíleli zkušenosti, které mohou přispět k znalostem v českém prostředí i osvědčené modely sbírkové činností muzeí na poli umění nových médií a publikace může sloužit jako příručka s konkrétními ukázkami, jak v určitých situacích postupovat, s jakými otázkami a řešeními lze počítat.

Česky vydaná publikace je určena kurátorům, restaurátorům, odborníkům, sběratelům, studentům i laikům. Vydavatelé věří, že sborník vstoupí do diskuze o zmíněných tématech v rámci českého institucionálního provozu.

Prostor pro výzkum, umělecký experiment a vzdělávání v oblasti umění nových médií Vašulka Kitchen Brno působí od konce roku 2018 v brněnském Domě umění. Kuchyň pořádá programy pro veřejnost, přednášky, koncerty, výstavy, prezentace, dílny, projekty pro děti ve fyzickém i virtuálním prostoru. V několika aktuálně probíhajících výzkumných projektech rozvíjí a pečuje o dílo a odkaz manželů Vašulkových. V plánu je i další odborná, vydavatelská činnost.

Více informací na webových stránkách www.vasulkakitchen.org.

Kniha vychází s finanční podporou Státního fondu kultury České republiky, Statutárního města Brna a s částečnou podporou Technologické agentury České republiky v rámci programu ÉTA. Jedná se o jeden z výstupů projektu Media Art Live archive. Inteligentní rozhraní pro interaktivní zprostředkování kulturního dědictví (No. TL02000270).