Rada památek kritizuje navrhovanou dostavbu Invalidovny

18. 12. 2020ČTK Infoservis

Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) kritizuje podobu zamýšlené přístavby pražské Invalidovny i poté, co autor návrhu snížil výšku plánovaných částí. Architektonické řešení je podle prezidenta komitétu Václava Girsy příliš kontrastní k památce, dostavba je předimenzovaná, což nebylo podle stavebního programu potřeba. Komitét ICOMOS to uvedl v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Invalidovnu spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), to, že dostavbu prosazuje, podle Girsy má nepříznivý vliv na prestiž ústavu. Podle NPÚ zvolené řešení neporušuje zásady památkové péče.

Vizualizaci Invalidovny po rekonstrukci představil NPÚ letos v září. Návrh sklidil rozporuplné reakce. Rekonstrukce národní kulturní památky počítá s dostavbou podle návrhu architekta Petra Hájka. Barokní stavba by měla dostat dvě několikapatrová křídla, ve kterých bude umístěn třeba koncertní sál. S palácem tvoří dvě navržená bílá křídla silný kontrast. Obnovený areál má sloužit jako sídlo NPÚ a Pražského filharmonického sboru, část má být zpřístupněna veřejnosti formou prohlídkové trasy.

V listopadu architekt představil mírně sníženou variantu dostavby. Kladně se k návrhu postavil jindy kritický Klub Za starou Prahu. "Přikláníme se k názoru, že dostavba za výše uvedených okolností je přijatelným řešením vzniklé situace. Navíc hodnotíme velmi kladně, že provoz koncertního sálu bude znamenat pro celkové oživení areálu Invalidovny nesporný přínos," uvedl klub.

"Přestože došlo k mírné korekci výšky novotvarů navržených přístaveb, stále jsou v bezprostředním kontaktu s evropsky významnou národní kulturní památkou a v prostředí památkové zóny Karlín metodicky problematickým řešením. Bombastické proporce a měřítko postrádající celoskleněné hmoty ignorují vynikající architekturu K. I. Dientzenhofera. Jedná se o řešení plánovitě maximálně kontrastní, které pokud by bylo takto realizováno, bude trvale parazitovat na proslulé památce," míní ale národní komitét ICOMOS. Navrhované přístavby podle něj nerespektují metodiku NPÚ pro novostavby v památkově chráněných sídlech.

"Respektujeme stanovisko ICOMOSu, trváme však na tom, že zvolené řešení nijak neporušuje zásady památkové péče. To potvrdila i Vědecká rada generální ředitelky NPÚ, která jednomyslně podpořila program využití i možnost realizace přístaveb ke slepým barokním křídlům a nadpoloviční většinou schválila sníženou variantu přístaveb," sdělila dnes ČTK mluvčí NPÚ Jana Hartmanová. Zvolené řešení obnovy s přístavbami v zadní části je podle NPÚ pro Invalidovnu nejlepší řešení, jak vlastní barokní stavbu citlivě obnovit a celému areálu dát smysluplné využití přínosné pro Karlín i celou Prahu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK