O výjimku pro výstavy je třeba žádat ministerstvo kultury

16. 12. 2020ČTK Infoservis

O výjimky pro uzavřené galerie a muzea musí pořadatel výstavy požádat ministerstvo kultury. To posoudí jedinečnost každého projektu, a pokud se rozhodne výjimku udělit, konzultuje svůj názor s hygieniky. Pokud pořádající instituce splní podmínky hygieniků, výstava výjimku dostane. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Podmínkou bude třeba to, že návštěvníkům musejí pořadatelé nabídnout respirátor minimálně úrovně FFP2 a časové vstupenky se budou rezervovat i prodávat pouze on-line.

Podle mluvčí musí jít o výjimečné projekty, na nichž se pracovalo dlouhou dobu, měly velké vstupní investice, zřejmě se v nejbližších letech nebudou opakovat nebo se na ně podařilo shromáždit zahraniční zápůjčky, což bylo zejména v posledním roce kvůli pandemii koronaviru obzvláště náročné.

Výjimky dostanou podle mluvčí MK reprezentativní projekty, na jejichž pokračování má zájem i stát - takové projekty bude MK garantovat. V úterý ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl například výstavu archeologických nálezů z Egypta Sluneční králové v Národním muzeu nebo výstavu Rembrandtových děl v Národní galerii Praha.

Podle mluvčí výjimku také dostanou jen projekty, které již začaly či nyní začínají. Nelze vyjednat výjimku pro výstavu, která se teprve připravuje.

Uspořádání výstavy Sluneční králové česká vláda podpořila přibližně 50 miliony korun, ministerstvo kultury jako zřizovatel Národního muzea počítalo s tím, že 30 milionů korun by se mělo vrátit na tržbách.

Od pátku se s přechodem země do čtvrtého stupně protiepidemického systému uzavřou muzea, galerie, památky a knihovny. Již před rozhodnutím vlády se na ministry kultury a zdravotnictví obrátili někteří galeristé, kteří požadovali výjimku ze čtvrtého stupně. Jinak jsou připraveni své prostory pro návštěvníky neuzavřít podobně jako v minulých dnech několik restaurací nedodrželo nařízenou zavírací hodinu.

Ministr kultury pak v úterý sdělil, že s výjimkami počítá pro některé výjimečné výstavní projekty. V jiném režimu mohou fungovat komerční galerie, které se mohou řídit stejnými nařízeními jako maloobchod. V ČR ale existují stovky muzeí a galerií, které nefungují na komerční bázi a na výjimky se jim zřejmě nepodaří dosáhnout.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK