TZ: Kdyby stěny mohly mluvit

15. 12. 2020Artalk Infoservis

Kdyby stěny mohly mluvit / Muzeum hlavního města Prahy: Galerie Studijního a dokumentačního centra Norbertov / Praha / 15. 12. 2020

Muzeum hlavního města Prahy pořádá v galerii Studijního a dokumentačního centra Norbertov výstavu s názvem Kdyby stěny mohly mluvit. Autorkou výstavy je teoretička architektury a znalkyně díla Adolfa Loose Leslie Van Duzer. Společně se svými studenty June Geyer a Zeke Kan představují kreslený příběh Müllerovy vily skrze dvanáct ilustrací místností v domě, jež se staly svědky dění v tomto pozoruhodném díle architekta Adolfa Loose. Výstava bude veřejnosti zpřístupněna 16. 12. 2020 a poté dle aktuálních nařízení vlády.

Architekt Adolf Loos ve svém článku Odstranění nábytku z roku 1924 položil sobě a ostatním architektům tuto rétorickou otázku: Co má dělat opravdu moderní architekt? Loos, jak je o něm známo, nikdy na odpověď nečekal, znal ji totiž předem: Má stavět domy, v nichž veškerý nábytek, který není mobilní, zmizí ve stěnách. Stěny domu patří architektovi. Loosův osobitý rukopis návrhu interiérových zdí je jedním z klíčových prvků nadčasovosti jeho architektury. Do svých stěn Loos zabudovával pohovky a válendy, police na občerstvení a krby, šatny a skříně, díky nimž svůj architektonický prostor výrazně tvaroval. Díky vestavěným prvkům a obkladům definoval nejen funkci prostoru, ale také vedl svébytný dialog s přilehlými místnostmi. Na příkladě vrcholného díla Adolfa Loose, Müllerovy vily v Praze, lze nejlépe vysvětlit tyto vazby stěn, které byly svědky pokusů o devastaci, o niž se pokoušely čtyři vládní úřady.

„Název výstavy Kdyby stěny mohly mluvit odkazuje na vše, co návštěvník nemůže vidět, včetně historických událostí, které se ve vile odehrály, a to od doby, kdy vila sloužila jako soukromé rodinné sídlo, po rok 2000, kdy se v podobě muzea otevřela návštěvníkům. Pokud by zdi skutečně dokázaly promluvit o tom, čeho byly svědky, odhalily by mnohá tajemství,“ doplňuje autorka výstavy Leslie Van Duzer.

Prof. Leslie Van Duzer je přední teoretičkou architektury dlouhodobě se zabývající dílem Adolfa Loose. Spolu s Kentem Kleinmanem napsala první monografii o Müllerově vile: Villa Müller. A Work of Adolf Loos, kterou v roce 1994 vydalo nakladatelství Princeton Architectural Press v New Yorku. V letech 1997–2000 se zásadně podílela na obnově a restaurování Müllerovy vily. Od roku 2002 spolupracovala s Marií Szadkowskou na průzkumu díla Adolfa Loose v českých zemích, jehož výsledky byly prezentovány na výstavách s názvem: Dílo Adolfa Loose v českých zemích v Praze, Brně, Plzni, Londýně a italské Latine.

Tato více než 20 let trvající odborná spolupráce vyvrcholí prezentací nového způsobu interpretace prostorů Müllerovy vily v podání studentů ateliéru, který vede prof. Leslie Van Duzer na University of British Columbia ve Vancouveru. Autory ilustrací jsou June Geyer a Zeke Kan, kteří v roce 2019 osobně Müllerovu vilu navštili, a mohli tak provést průzkum přímo na místě.

Výstava Kdyby stěny mohly mluvit tak odkrývá mnohá tajemství, která již dnešní návštěvník nemůže v překrásně zrestaurované vile/muzeu spatřit. Pro veřejnost bude výstava zpřístupněna až do 1. srpna 2021.