Národní galerie by do pěti let měla mít centrální depozitář

15. 12. 2020ČTK Infoservis

Národní galerie Praha (NGP) zná architektonickou podobu svého nového centrálního depozitáře. V soutěži zvítězil návrh architektonického studia ohboi a inženýrské kanceláře JIKA-CZ. ČTK to zjistila z veřejně dostupných zdrojů. NGP chce výsledky zveřejnit až v lednu. V pražských Jinonicích by měl depozitář vyrůst do roku 2025. O potřebě depozitáře mluví vedení galerie dlouho a je také podmínkou přestavby Veletržního paláce, který nyní zčásti jako depozitář slouží. Informace o tom, kolik bude stavba stát, NGP nezveřejnila.

V novém depozitáři by měly najít místo sbírky, které jsou nyní uchovávány v několika budovách, některé v nevyhovujících prostorách. V budově by měla být i některá specializovaná pracoviště. Vítězný návrh počítá také s tím, že by v depozitáři byla i místa přístupná veřejnosti. Uprostřed objektu vzniknou v několika podlažích vícepatrové galerijní místnosti, které umožní zájemcům nahlédnout do jinak nepřístupných sbírek NGP. Vystaveny by měly být třeba plastiky a malby 19. a 20. století.

Nový depozitář bude stát na sídlišti v Jinonicích. "Náš návrh má potenciál stát se katalyzátorem změn v doposud zanedbávaném území, výchozím bodem cesty do Prokopského údolí a přestavbou okolních prostor," uvedl k projektu architekt Jan Kubát. Areál vznikne v několika etapách. Postupně budou postaveny jednotlivé domy okolo centrálního dvora. Výstavba bude završena multifunkčním sálem, který doplní přístupnou část depozitáře. Ještě před stavbou samotnou vznikne na místě venkovní lapidárium a dočasný prostor pro konání venkovních akcí a výstav.

Národní galerie Praha má v hlavním městě šest budov se stálými expozicemi nebo výstavami, výstavy pořádá také ve Valdštejnské jízdárně, která patří Senátu. Galerie spravuje nejrozsáhlejší sbírku výtvarných děl v Česku. Je institucí s více než dvousetletou tradicí, která shromažďuje, eviduje, studuje, vystavuje, publikuje a zprostředkovává umělecká díla všech výtvarných oborů od antiky až po současnost. Po loňském odvolání Jiřího Fajta a několika dočasných ředitelích v čele NGP stane 1. ledna polská kulturní manažerka Alicja Knastová. Loni státní dotace na činnost NGP činila podle výroční zprávy ministerstva kultury asi 332 miliony korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK