Komerční galerie a některé výstavy mohou zůstat otevřené

15. 12. 2020ČTK Infoservis

Výstavy s unikátními zahraničními zápůjčkami, jako jsou například Sluneční králové v Národním muzeu nebo Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii, bude možné navštívit i poté, co se v pátek z rozhodnutí vlády znovu uzavřou muzea a galerie. Na facebooku o tom dnes informoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Výjimku dostaly i komerční galerie. Galeristé z městských, krajských i soukromých institucí jsou ale podle zjištění ČTK z udělené výjimky nejistí.

Mikuláš Medek ve Valdštejnské jízdárně. Foto: Čeněk Folk.

Na dotaz k upřesnění akcí, které mohou zůstat od pátku přístupné veřejnosti, mluvčí ministerstva Michaela Lagronová ČTK sdělila, že jde o výstavy, které již jsou otevřené. O tom, které mohou v programu pro veřejnost pokračovat, podle ní rozhoduje hygienická služba. Zaorálek uvedl, že se obrátil na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, jež udělila výjimku akcím spojeným s unikátními zahraničními zápůjčkami. Ve stejném režimu, jako například maloobchod, budou od pátku fungovat soukromé galerie, které se kromě vystavování zabývají i prodejem uměleckých děl.

Ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová ČTK řekla, že udělenou výjimku chápe jako nekoncepční. "I my vkládáme do našich výstavních projektů nemalé kapacity personální a sbírkové a samozřejmě i finanční prostředky. Tudíž bychom také předpokládali, že bude umožněno navštívit i naše expozice a výstavy," uvedla. Jako příklad zmínila právě otevřenou výstavu o Adolfu Loosovi připravenou s Národním technickým muzeem, která má podle ní významný mezinárodní přesah.

Ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil ČTK řekl, že není schopen ministrovo sdělení jednoznačně pochopit. Minulý týden začala v Plzni výstava Plzeňská madona a krásný sloh, na níž jsou také zahraniční zápůjčky. Podle ředitele jde o expozici evropského významu. Na tématu a katalogu pracovali autoři ve spolupráci se zahraničními odborníky několik let. "Není nám jasné, zda a kde máme o výjimku žádat, nebo zda se i na nás vztahuje automaticky; pokud ne, vnímáme to jako diskriminační," řekl.

Mluvčí ministerstva kultury uvedla, že za dvě výstavy v Národním muzeu a Národní galerii se ministerstvo zaručilo, neboť jsou významné a pracovalo se na nich řadu let a v příštích letech se podobné akce nezopakují. Návštěvníci ale musejí počítat s přísnějšími hygienickými podmínkami, které instituce zveřejní na svých webových stránkách.

V pátek se jinak po 15 dnech znovu pro veřejnost uzavřou muzea, galerie a památky. Vláda v pondělí rozhodla, že Česko se přesune znovu do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Od 3. prosince mohla být muzea a galerie otevřené z jedné čtvrtiny své kapacity, památky mohly navštěvovat skupinky do deseti lidí. Zmíněné výstavy v Národní galerii a Národním muzeu navštívily od 3. prosince tisíce lidí.

Zaorálek podle svého vyjádření na jednání vlády prosazoval, aby muzea a galerie zůstaly nadále s omezeními otevřené, podobně jako třeba maloobchod. Byl ale přehlasován. Proto se obrátil na hlavní hygieničku.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK