TZ: PAF Olomouc 2020: skončil čtyřdenní stream a soutěžní sekce Jiné vize zná vítěze. Kurátorovaný výběr z programu bude k vidění už jen týden

PAF Olomouc 2020: skončil čtyřdenní stream a soutěžní sekce Jiné vize zná vítěze. Kurátorovaný výběr z programu bude k vidění už jen týden / Olomouc / 8. 12. 2020

Mezinárodní Přehlídka filmové animace a současného umění – PAF Olomouc s podtitulem Domino během prodlouženého víkendu představila více než čtyři desítky živě přenášených programových bloků. Přesunem dramaturgie do online prostředí spolu s výstavami ve veřejném prostoru města se tak organizátoři vyrovnali se situací způsobenou pandemií. S programovými kameny festivalu si však diváci můžou hrát ještě týden: kurátorovaný výběr programu bude v rámci dočasné video-on-demand (VOD) platformy PAF Home přístupný od 8. 12. do 13. 12. 2020 na webu festivalu.

Do konce tohoto týdne uvede VOD platforma PAF Home na festivalovém webu (2020.pifpaf.cz) ke zhlédnutí přes 100 filmů v rámci kurátorsky připravených pásem a také výběr online programu festivalu, který byl živě streamovaný v průběhu uplynulého víkendu. K vidění tu budou jedinečné projekty, které vznikaly exkluzivně přímo pro PAF – např. audiovizuální performance britského dua Lol K, meditativní videoesej Greenery od belgického producenta ssalivy, nová performance experimentálního divadla D’epog PES VZOR PÁN, hudební a zvukové sety umělců a hudebníků (mj. Relax Kevin, New Magic Media a Romana Štětiny), jedinečná série rozhovorů mezi rostlinami z olomouckých skleníků a experimentálními filmy, jejichž koncepci pro PAF připravila německá kurátorka Suza Husse, nebo performance radikálního loutkového tělesa Televize Estráda. Zpřístupněné tu budou také výběry filmů v rámci projektu 100 let československé animace – mezi desítkami snímků se tu objevují díla Jana Švankmajera, Břetislava Pojara, Jiřího Trnky a dalších. Diváci tu najdou ale také kompletní záznam listopadového streamovaného festivalu PAF London.

Platforma PAF Home bude přístupná pro držitele online vstupenky v ceně 199 Kč.

„Rádi bychom dali příležitost zhlédnout program i těm, kteří to v době festivalu nestihli. Nabídneme rozšířenou verzi filmového programu a více než polovinu zaznamenaných diskusí a performancí – tento program bude možné vidět kdykoliv na festivalovém webu ve video-on-demand sekci PAF Home až do 13. prosince,“ říká k další fázi projektu programový ředitel PAFu Martin Mazanec. „Termín třetí adventní neděle jsme nezvolili náhodou, tento den totiž proběhne poslední letošní živě streamovaný festival z naší produkce – PAF New York,“ dodává Mazanec.

V jediné soutěžní sekci PAFu Jiné vize CZ 2020 získalo hlavní cenu video Don’t Be Dam(n) Štěpána Krahulce, Fanny Chaiyarach a Davida Střelečka. Zvláštní uznání poroty získal Tomáš Kajánek za film Take a Little Peep, cenu diváků si odnesl Lukáš Prokop za video Whispers Divulging. Jiné vize CZ se zaměřují na umění pohyblivého obrazu na pomezí videoartu, experimentálního filmu a animace. Videa desítky finalistů a finalistek letošního ročníku je možné až do 13. prosince 2020 zhlédnout v rámci online výstavy, kterou připravili kurátoři letošního ročníku Lumír Nykl a Tina Poliačková ve spolupráci s umělcem a grafickým designérem Olbramem Pavlíčkem.

„Zaujala nás soudržnost kolektivního autorství uprostřed své vlastní rozpolcenosti nad postapokalyptickým světem, který je v tomto díle vykreslen. Zobrazení kolektivní hybridity a lidské živočišnosti ponechává důraz na technologii jako na daný fakt, což je jedno z klíčových témat během současné pandemie, a zároveň i stav setkání této poroty,“ okomentovali vítězné dílo Don’t Be Dam(n) členové poroty.

Pokračují také výstavy současného umění. V olomoucké Galerii XY lze zhlédnout postapokalyptickou výstavu and suddenly the apparition was gone, long gone Natálie Trejbalové, ve Vitríně Deniska je k vidění instalace Barbory Kleinhamplové Přetížení, v Galerii 9:16pm Muzea umění v Olomouci Observations I Jacoba Bromse Engbloma a jeho další projekt Sticks and Stones najdete v online ScreenSaverGallery (http://screensaver.metazoa.org/).