TZ: Hledání lvů v MeetFactory neskončilo. Poznejte výstavu Kde jsou lvi? online

12. 11. 2020Artalk Infoservis

Hledání lvů v MeetFactory neskončilo. Poznejte výstavu Kde jsou lvi? online / Praha / 11. 11. 2020

Komentované prohlídky, virtuální prohlídka výstavy, artist talk nebo podcast s umělci. Jak dělat výstavy, když to nouzový stav neumožňuje? Stejně jako v jiných výstavních prostorech i  Galerie MeetFactory a Galerie Kostka hledá cestu, jak zavřené umění zpřístupnit divákům. 

Stejně jako jiné výstavní prostory i MeetFactory musela pro veřejnost zavřít jak Galerii MeetFactory tak Galerii Kostka. S nimi se pro veřejnost uzavřely i obě výstavy Kde jsou lvi? / Ubi sunt leones? a Tma představ Jaroslava Kyši a Richarda Loskota. Obě výstavy byly k vidění pouhých čtrnáct dní již za zpřísněných podmínek.

Zatímco Tma představ je v rámci online komentované prohlídky nereálná vzhledem k tomu, že hlavním motivem výstavy je noční obloha, projít si virtuálně Kde jsou lvi? / Ubi sunt leones? už možné bylo. Kurátorka Eva Riebová nejprve v českém a pak anglickém jazyce přiblížila koncept výstavy a jednotlivá díla umělců a umělkyň.

Skupinová výstava Kde jsou lvi? / Ubi sunt leones? vychází ze studia fenoménu lidské fascinace překonávání fyzických a psychologických limitů prostřednictvím dobrodružství, objevitelství a extrémních sportů. Sleduje propojení této fascinace s uměleckou tvorbou a ukazuje různé konceptuální a formální přístupy k práci se Zemí a reflexí lidského pobytu na ní.

Komentovanou online prohlídkou ale aktivita galerií zavřené továrny nekončí. Během listopadu bude v rámci podcastu MeetFactory Tovární hlášení odvysílána epizoda s kurátorkou Evou Riebovou, která zpovídá Davida Böhma a Jiřího Frantu, dva vystavující umělce výstavy Kde jsou lvi? V této epizodě se diváci se mimo jiné mohou dozvědět o tom, jak voní Antarktida.

Kurátorka Tereza Jindrová zas v rámci online artist talku vyzpovídá Richarda Loskota a Jaroslava Kyšu.

Kde jsou lvi? / Ubi sunt leones? 

23. 9.–30. 11. 2020

vernisáž: 22. 9. v 18:00 v rámci akce Veřejný dům

Galerie MeetFactory

vystavující: Filip Dvořák (CZ), Jiří Franta & David Böhm (CZ), Felix Kiessling (DE), Nataša Kokić (RS), Štefan Papčo (SK), Alexander Ponomarev (UA), Macarena Ruiz-Tagle (CL), Vladimír Turner (CZ)

kurátorka: Eva Riebová

architektonické řešení: Heinich & Stibitz

produkce: Jan Vítek

Jaroslav Kyša a Richard Loskot: Tma představ

23. 9.–30. 11. 2020

vernisáž: 22. 9. v 18:00 v rámci akce Veřejný dům

Galerie Kostka

kurátorka: Tereza Jindrová

Tovární hlášení – podcast MeetFactory

Virtuální prohlídka výstavy Kde jsou lvi?

Komentovaná prohlídka CZ výstavy Kde jsou lvi?

Komentovaná prohlídka EN  výstavy Kde jsou lvi?