NPÚ ocenil kolonádu v Luhačovicích nebo nález středověké hradby

5. 11. 2020ČTK Infoservis

Obnova lázeňské kolonády v Luhačovicích nebo archeologický nález hradby z počátku 12. století na zámku v Břeclavi získaly cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) Patrimonium pro futuro. ČTK o tom dnes informovala mluvčí NPÚ Jana Hartmanová. Porota vybírala vítěze z 23 nominovaných ve čtyřech hlavních kategoriích, udělena byla také tři zvláštní ocenění generální ředitelky NPÚ, ocenění pro osobnost památkové péče i cena veřejnosti Památky děkují.

Ceny se udílejí za nejlepší počiny v památkové péči. Vzhledem ke koronavirové pandemii se letos nemohlo uskutečnit slavnostní předávání cen, které se mělo konat v Panteonu Národního muzea.

Lázně Luhačovice získaly cenu v kategorii obnova památky - restaurování. Porota jim ji udělila za obnovu lázeňské kolonády s halou Vincentka, vyzdvihla při tom komplexní přístup k obnově, který přinesl celkovou kultivaci prostoru i obnovu jedné ze stěžejních kvalit zdejší architektury, jíž je prostupování přírody do architektury.

Za nález hradby z počátku 12. století na zámku v Břeclavi se vítězem kategorie objev - nález roku stala archeologická organizace Archaia Brno. Nález v podobném rozsahu v českých zemích podle pořadatelů nemá obdoby. Objev pozůstatků hradby z počátku 12. století v prostoru břeclavského zámku navazuje na záchranný archeologický výzkum, při němž byly v letech 2009 a 2018 zjištěny mohutné destrukce vypálených mazanic. Nyní archeologové v nižší vrstvě odkryli množství ohořelého dřeva a potvrdilo se, že jde o součásti tělesa hradby, rozsahem i stářím unikátní nález sahající do doby hradištní.

Nález je podle archeologů mimořádný rozsahem dochovaných konstrukcí, kdy je možné sledovat technologii výstavby hradby, ale i datací - podle stáří použitého dřeva je opevnění z roku 1108. Archeologové předpokládají, že obdobný nález by mohl být i pod navazujícími prostory zámku, a bylo dohodnuto, že při další rekonstrukci zůstane nedotčen.

V kategorii prezentace hodnot cenu dostal tým tvůrců expozice Od kamene k soše v obnoveném Městském muzeu Hořice. Cenu v kategorii záchrana památky dostali Jan Havelka, Petr Pivoňka, Alena Pivoňková a Spolek Dubáci za obnovu Beranova hostince v Trávníčku na Liberecku. Porota ocenila komplexnost obnovy i to, že spolek se snaží o návrat doprovodné funkce hostinců - v podobě centra společenského a kulturního setkávání.

Ředitelka NPÚ Naďa Goryczková udělila tři mimořádná ocenění. Za důsledný přístup k obnově Školy architektury je obdržela Akademie výtvarných umění, Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších je dostal za otevření muzea a naučné stezky Nádraží Martinice. Třetí mimořádné ocenění obdržel Lenešický okrašlovací spolek za záchranu kostela svatého Šimona a Judy v Lenešicích na Lounsku.

Osobností památkové péče stal archeolog David Merta, zakladatel veřejně prospěšné společnosti Archaia a dlouhodobý propagátor interdisciplinárního přístupu k historickým objektům.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK