TZ: Galerie výtvarného umění v Ostravě láká na kulturní zážitky online

Galerie výtvarného umění v Ostravě láká na kulturní zážitky online / Ostrava / 4. 11. 2020

Stejně jako ostatní kulturní zařízení v České republice je i Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) od 12. října uzavřena pro veřejnost. GVUO zastihl nouzový stav v době, kdy měla nově zahájenou tematickou výstavu Dělník je smrtelný, práce je živá. Výstavu si během prvních čtrnácti dnů stačilo prohlédnout 3000 návštěvníků.

Kultura a společenský život se opět přesunuly do virtuálního světa. Už od jarního nouzového stavu nabízí Galerie výtvarného umění v Ostravě na svých webových stránkách i sociálních sítích kulturní vyžití. Snaží se tak být oporou svým návštěvníkům a fanouškům, kteří si online mohou prohlédnout nejvzácnější umělecké předměty z galerijní sbírky, nejnovější přírůstky, archiv uplynulých výstav, ale také virtuální prohlídky vybraných výstavních projektů, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Minulý týden jsme zpřístupnili virtuální prohlídku výstavy Dělník je smrtelný, práce je živá, kterou si, jak doufáme, budete moci prohlédnout i naživo po skončení nouzového stavu. Zjišťujeme i možnost jejího prodloužení, protože nic nenahradí skutečnou návštěvu galerie. Atmosféra a emocionální vyznění uměleckého díla ve výstavním prostoru se do online světa jednoduše přenést nedá, říká Jiří Jůza, ředitel GVUO. V přípravách je také komentovaná videoprohlídka výstavy s kurátorkou Renatou Skřebskou, která bude příští týden zpřístupněna na YouTube GVUO.

Na facebookové stránce GVUO prezentujeme každé úterý umělecké dílo, které zastupuje jednu z 8 sekcí výstavy Dělník je smrtelný, práce je živá. Každý čtvrtek se věnujeme dětem, obnovili jsme jarní cyklus Serafínových tipů na domácí tvoření. V pátky se pak můžete těšit na umělecké dílo ze sbírky GVUO, které doprovází příspěvek vztahující se k aktuálnímu společenskému dění, dodává Magdaléna Staňková, správkyně sociálních sítí GVUO. Na Facebook a YouTube jsou také přesunuty listopadové přednášky Marka Zágory Liška ve středověku (v úterý 10. 11.) a Gabriely Pelikánové Helmut Krommer – malíř, který dokumentoval naše město (ve středu 25. 11.) vždy v 16.30 hodin.

Na twitterovém účtu GVUO pro změnu představuje výtvarné umělce, kteří mají narozeniny a jejichž tvorba je zastoupena v galerijní sbírce. Prezentace vlastní sbírky je v době uzavření kulturních institucí a živého umění nesmírně důležitá. Rozšiřování sbírkového fondu je navíc dlouhodobá aktivita galerie, která započala už v roce 1926 otevřením Domu umění, vysvětluje Jana Malášek Šrubařová, tisková mluvčí GVUO. Galerie spravuje také instagramový účet, na němž si můžete prohlížet reprezentativní fotografie a videa z výstav a kulturních projektů.

Sociální sítě jsou v době nouzových opatření pro kulturní instituce nesmírně důležité. Mnohdy je to jediný způsob, jak v této době komunikovat s návštěvníky. Komunikace veřejné kulturní instituce na sociálních sítích by měla být vždy důsledně promyšlená a dlouhodobě jednotná. Svými názory a přístupem totiž můžete ovlivnit velké množství lidí. Je proto potřeba reagovat na aktuální situaci rozvážně, vyzývat k osobní odpovědnosti, ale zároveň se snažit veřejnost podpořit, například sounáležitostí, pochopením, ale i humornou nadsázkou, když je to potřeba, uzavírá Šrubařová. Galerie se o takovou komunikaci na svých sociálních sítích snaží. Většinu příspěvků proto tvoří v podobě pravidelných cyklů, čímž vysílá signál veřejnosti, že je v této době pevným bodem, o který je možné se opřít.

Nezapomeňte navštívit také e-shop GVUO. Galerie nabízí celou řadu kvalitních uměleckých publikací a monografií, časopisů a designových předmětů. Z nejnovějších zmiňme například doprovodnou publikaci k výstavě Dělník je smrtelný, práce je živá nebo designové roušky pro děti i dospělé. Mnohé publikace nakoupíte na e-shopu GVUO za velmi nízké ceny.