Podnikatelé v kultuře mohou žádat o podporu

22. 10. 2020ČTK Infoservis

Podnikatelé v kultuře mohou ode dneška podávat na ministerstvu průmyslu a obchodu žádosti ve druhé výzvě programu COVID kultura. Program má k dispozici 750 milionů korun. Od pátku pak začne ministerstvo kultury přijímat žádosti o jednorázovou podporu od OSVČ v oblasti uměleckých a umělecko-technických profesí. Pro ně je připravena jednorázová podpora ve výši 60.000 korun. Žádat je třeba elektronicky přes informační systém dostupný na www.mpo.cz/kultura. ČTK to dnes sdělila mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

"Pokud nám peníze dojdou, máme příslib jak premiéra, tak i ministryně financí, že do programu dostaneme další finance," uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Kromě toho, že pomůžeme jak subjektům podnikajícím v oblasti takzvaných performing arts, tedy tance, divadel, zpěvu, podařilo se nám prosadit také speciální pomoc pro audiovizuální průmysl. Nově je na něj ve speciálním programů vyčleněno téměř 100 milionů korun. Tyto finance bude rozdělovat Státní fond kinematografie," připomněl.

Z programu budou moct divadla, hudební kluby, odborné technické profese i neziskové organizace profesionálně podnikající v kultuře dostat příspěvek na marně vynaložené výdaje za přesunuté či zrušené kulturní akce a kontinuální činnost v kultuře. Konkrétně na takové aktivity, které byly kvůli mimořádným opatřením vlády v souvislosti s koronavirem od jara výrazně limitovány a omezeny jsou nadále. Podnikatelé tak mohou uplatnit marně vynaložené výdaje v období od 1. října 2019 do 20. listopadu 2020, a to i včetně režijních nákladů.

Zástupci festivalů jsou třeba podle výkonného ředitele festivalové asociace Marka Vohralíka nebo předsedy výkonného výboru Asociace hudebního průmyslu Roberta Porkerta s podobou druhé výzvy programu spokojeni. Filmoví producenti či distributoři, kteří program v první výzvě kritizovali, ale uvádějí, že podpora přes fond kinematografie nemusí být stále pro všechny z oboru dostupná. Fond udílí podporu pouze selektivně a velká část audiovizuálního průmyslu, která funguje bez státní podpory, na něj nemusí dosáhnout.

Podpora z druhé výzvy v programu COVID kultura bude moci příjemci dotace pokrýt až 50 procent uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce a až 80 procent uznatelných výdajů za kontinuálně vyvíjenou činnost v oblasti kultury, tedy pravidelné režijní náklady podnikatelských subjektů. Pomoc se tedy týká subjektů organizujících či zajišťujících živou uměleckou produkci s primárním cílem poskytnout kulturní služby veřejnosti, včetně jednorázové podpory výkonným umělcům a odborným umělecko-technickým profesím.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK