TZ: Signal Festival v říjnu nebude. Organizátoři zvažují, v jaké podobě a kdy 8. ročník realizují 

Signal Festival v říjnu nebude. Organizátoři zvažují, v jaké podobě a kdy 8. ročník realizují /Praha / 8. 10. 2020

Signal Festival, který měl začínat už 15. října, se nebude konat v původním termínu. Ředitel Martin Pošta dnes jednal s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, který mu sdělil, že v pátek oznámí přísnější opatření kvůli rekordnímu číslu nakažených v Česku, na základě kterých nebude reálné festival realizovat. Organizátoři tak řeší, jaké kroky dále uskutečnit. Své plány oznámí v budoucích týdnech. 

„Věřili jsme. Do poslední chvíle. Věřili jsme, že to zvládneme a letošní Signal Festival se uskuteční. Bohužel jsme se dostali do momentu, když už to dál nejde. Je nám to všem moc líto, ale musíme oznámit, že festival letos v říjnu nebude. Celý tým se neustále přizpůsoboval novým opatřením a každý náš krok jsme už několik týdnů konzultovali s epidemiology. Chtěli jsme udělat všechno pro to, aby festival proběhl hladce a aby na něm všichni byli v bezpečí. Zdraví nás všech bylo a je tou nejvyšší prioritou. A jak jsme vám už dříve říkali, nejsme hazardéři a nedovolíme si zbytečně riskovat,” říká Martin Pošta, ředitel festivalu.

Vzhledem k narůstajícímu počtu nakažených nemocí covid-19 však bude v České republice docházet ke zpřísnění opatření, která budou dle dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly platit od pondělí 12. října. Organizátorům bylo sděleno, že nová nařízení jsou již neslučitelná s přípravami festivalu, který měl v původním termínu začínat ve čtvrtek 15. října. Zdraví a bezpečnost je v této chvíli pro organizátory přednější. „Téma osmého ročníku Signal Festivalu znělo Plan B. Náš vlastní plan B teprve hledáme,” dodává Pošta.

Organizátoři do poslední chvíle hledali scénáře, jak by festival mohl hladce proběhnout. Veškerá opatření připravovali ve spolupráci s odborníky. Již dříve připravili kampaň #signalsrouskou. Své fanoušky festival vybízel k ohleduplnosti a připravenosti. Zavedl proto pravidlo 4R – tedy rouška, rozestup, dezinfekce rukou a vzájemný respekt. Festival razantně zkrátil čas pobytu návštěvníků na jednom místě na minimum. Připraven byl také krizový plán – v případě porušování rozestupu byli organizátoři připraveni instalace vypnout z minuty na minutu. Nic z toho však nyní nestačí.

„Máme nyní několik možností. Můžeme festival přesunout na nový termín, v úvahu přichází jaro příštího roku. Musíme zvážit, co pro nás každá varianta znamená z pohledu spolupráce s umělci, produkce, fundraisingu, spolupráce s městem i partnery či bezpečnosti návštěvníků. Není to jednoduché rozhodnutí,” říká Martin Pošta.