Ministerstvo kultury má posudky na kandidáty na šéfa NGP od zahraničních expertů

2. 10. 2020ČTK Infoservis

Ministerstvo kultury již obdrželo doporučení zahraničních expertů, kteří posuzovali materiály tří finalistů konkurzu na ředitele Národní galerie Praha, s nimiž se představovali před výběrovou komisí. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová na dotaz ČTK uvedla, že úřad jejich posudky nebude zveřejňovat, stejně jako výsledky manažersko-psychologických testů. Posudky podle ní slouží jen jako podklady pro ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Rozhodnutí o novém generálním řediteli NGP by podle ní mohlo padnout asi do dvou týdnů.

V srpnu ministerstvo uvedlo, že výběrová komise doporučila Zaorálkovi tři kandidáty. První v pořadí je současný ředitel galerie Plato Ostrava Marek Pokorný, druhá Alicja Knastová z Polska a třetí Jiří Fajt, který už na pozici ředitele NGP pět let působil. Loni Fajta předchozí ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) z funkce odvolal.

V srpnu kandidáti prošli assessment centrem, tedy formou výběrového řízení, při níž se zjišťuje třeba jednání kandidátů v různých modelových situacích, zkouší se práce v týmu nebo se skládají psychodiagnostické testy. Mezitím jejich koncepce, které předkládali komisi, ministerstvo poslalo několika osloveným zahraničním expertům z vídeňské Albertiny, pařížského Centre Pompidou či Metropolitního muzea v New Yorku.

Ministerstvo vyhlásilo konkurz v polovině dubna. Bylo to přesně rok po Fajtově odvolání. Ministr Staněk tehdy spolu s Fajtem zbavil funkce i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Oba Staněk odvolal s odkazem na hospodářská pochybení. Policie později obě trestní oznámení odložila a Česká republika se Fajtovi za odvolání z funkce ředitele NGP omluvila.

Staňkovo počínání vedlo k protestům části kulturní obce a bylo na počátku úvah o jeho odchodu z funkce. Staněk podal demisi loni v květnu, ale prezident Miloš Zeman ji odmítl přijmout a s odvoláním otálel. Na žádost premiéra Andreje Babiše ho odvolal až ke konci července. Na konci srpna pak prezident jmenoval ministrem Zaorálka. Kvůli sporu o výměnu ministra kultury sociální demokracie hrozila odchodem z vlády.

Těsně předtím, než Staněk z postu ministra odešel, vypsal výběrové řízení na Fajtova nástupce. Ministr Zaorálek ho po svém nástupu na ministerstvo zrušil a z vedení NGP odvolal dočasně pověřeného ekonoma Ivana Morávka. Místo něj řízením galerie pověřil Anne-Marii Nedomu, manželku ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK