Výročí narození architekta Loose připomenou v Plzni dvě výstavy

1. 10. 2020ČTK Infoservis

Dvě velkoplošné výstavy v prostoru U Branky a v mázhauzu radnice připomenou v Plzni 150. výročí narození architekta Adolfa Loose. Letošní rok byl oficiálně vyhlášen Rokem Adolfa Loose, několik jeho cenných bytových realizací se dochovalo také v Plzni. Výstavy fotografií od 3. října připomenou právě i architektovo působení ve městě. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informoval magistrát.

Na výstavě U Branky ve Smetanových sadech zájemci uvidí, jak Loosovy plzeňské byty vypadaly těsně po dokončení. Architekt nechal hotové interiéry vyfotit a snímky založil do svého archivu. Po jeho smrti v roce 1933 se archivu ujali jeho žáci. "V době druhé světové války byl archiv uskladněn v Královské komoře britských architektů v Londýně. Po válce byl darován vídeňské galerii Albertina a odtud nám nyní fotografie zapůjčili," řekl autor výstav, vedoucí magistrátního odboru památkové péče Karel Zoch.

U Branky budou k vidění i původní stavební výkresy k Loosovým realizacím, které se dochovaly v archivu plzeňského magistrátu. "Měli jsme k dispozici to, co Loos předkládal tehdejšímu stavebnímu úřadu ke schvalovacímu řízení. Některé výkresy jsou dokonce provedeny jako perspektivní vizualizace," popsal Zoch. Výstava potrvá do 30. října.

Druhá výstava v mázhauzu radnice přiblíží, co se s Loosovými prostory stalo poté, co je opustili původní židovští obyvatelé. "Chceme na ní lidem ukázat, jak se s byty nakládalo v době nacistické okupace a v době socialismu a jak nakonec vypadají dnes," řekl Zoch. Například dům Semlerových na Klatovské 110 sloužil zčásti jako fotoateliér, před tím dokonce jako učebna lékařské fakulty. Byla v něm zubařská křesla a studenti se učili na figurínách vrtat zuby. Na výstavě lidí uvidí i digitální model bytu Krausových. "Dochoval se jako torzo, ale my jsme chybějící části nechali vymodelovat. Chceme nechat vytvořit i digitální modely dalších Loosových plzeňských realizací," doplnil Zoch. Výstava potrvá do 22. října. Kromě toho se v Plzni uskuteční tři menší výstavy přímo v Loosových interiérech a výstava fotografií v sídle pracoviště Národního památkového ústavu v Prešovské ulici.

Adolf Loos se narodil 10. prosince 1870 v Brně. Je považován za jednoho ze zakladatelů moderní architektury a čelného představitele architektonického purismu. Zdobnost považoval za projev primitivismu, věcnost a účelnost za znaky kulturní vyspělosti. Je dnes celosvětově uznávaný, jeho realizace se kromě Plzně či Prahy dochovaly především ve Vídni, ale také v Paříži, Montreux a jinde v Evropě.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK