Nad nádvořím Uměleckoprůmyslového muzea v Brně bude levitovat konceptuální mrak

29. 9. 2020ČTK Infoservis

Konstrukce, která zatím připomíná pouťovou horskou dráhu, vyrůstá na nádvoří Uměleckoprůmyslového muzea v Brně. Postupně se změní v levitující konceptuální objekt v podobě mraku či oblaku s plochou 300 metrů čtverečních. Autorem díla je architekt Marek Jan Štěpán s kolegy.

Uměleckoprůmyslové muzeum momentálně prochází částečnou rekonstrukcí a obměnou stálé expozice, pro veřejnost je zavřené. Mrak je součástí nové koncepce a stane se dominantou dobře viditelnou při pohledu od hotelu International nebo Besedního domu.

"Termín dokončení je jaro příštího roku, jelikož otevření Uměleckoprůmyslového muzea proběhne v červnu roku 2021," řekla ČTK mluvčí Moravské galerie Daniela Křižanová. Finanční náklady zatím galerie neuvádí.

Mrak je navržený jako pneumatický polštář s vnitřním přetlakem o dvou vrstvách z matné fólie. Uvnitř polštáře bude síť několika tisíc diod, která umožňuje promítání zevnitř. Součástí objektu bude také ozvučení.

Podle informací na webu Štěpánova ateliéru může oblak interaktivně zrcadlit dění v budově, pomocí zvuku či světla reagovat na společenskou akci, případně se může stát plochou pro umělecké performance. Zároveň chrání proti dešti.

Jeho výtvarné předobrazy architekti nacházeli v českém výtvarném umění, třeba v mracích malíře Josefa Šímy, dílech surrealistů i v současné tvorbě.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK