TZ: „Tiše poslouchej“, nabádá Veronika Vlková v Domě pánů z Kunštátu

„Tiše poslouchej“, nabádá Veronika Vlková v Domě pánů z Kunštátu / Dům umění města Brna: Galerie G99 / Brno / 24. 9. 2020

Od středy 30. září budou moci návštěvníci Domu pánů z Kunštátu shlédnout v prostorách Galerie G99 novou výstavu Veroniky Vlkové Tiše poslouchej. Výstava vznikla v rámci účasti autorky v programu Brno Artists in Residence a potrvá do 25. října.

Název Tiše poslouchej odkazuje k nelehko rozpoznatelným, ale přesto poutavým významům slov a slovních spojení, která jsou určujícími prvky jak našeho vnímání světa, tak i jeho sdílení a komunikace. Spolu s jemností, spojenou s dobrým úmyslem, je v sousloví „Tiše poslouchej“ obsažen příkaz, přičemž jemnost výrazu zahaluje jeho manipulativní záměr. Výstava je touhou vyjádřit a projevit hloubku stavu, jehož si autorka všímá ve svém okolí a v němž se zároveň sama ocitá, stavu prostého svobody, byť hezkého a uspokojivého.

Hlavními impulzy, které skrze své malby a objekty autorka návštěvníkům výstavy předává, jsou snaha pojmenovat nepojmenovatelné, sdílet ve hmotě celou škálu světů a nemíjet se v nich, snaha o porozumění skrze lásku, která se dokáže projevit v kráse i ošklivosti.

Veronika Vlková (*1985)

Tvorba Veroniky Vlkové je spjatá se sdělováním fantaskních příběhů a snových vizí. Autorka dlouhodobě pluje mezi médii statického a pohyblivého obrazu, objektem, instalací a hudební performancí. Její jedinečný vizuální jazyk je pro diváka výživnou asociativní hrou, uprostřed které je rozklad nebo dokonce rozpad struktur vždy potenciálem přerodu v něco nového a naplňujícího. Svým duchovně angažovaným přístupem k tvorbě i životu vnáší do postapokalyptických debat dávku důvěry v autonomní síly jedince i společenství a v silové prostředí, ve kterém se ocitáme. Tato otevřená náruč komunikovaných podnětů vede autorku k dlouhodobé spolupráci s hudebnicí Kateřinou Koutnou, ilustrátorem Janem Šrámkem nebo filmařkou Magdalénou Bažantovou.

Upraveno z textu Markéty Lisé

Hosté a spolupráce: Comunite Fresca, Kryštof Netolický, děti z Waldorfské ZŠ Brno, Štěpán Baar, Apolena Bažantová, Kateřina Koutná, Marcela Zelinková, Monika Kučerová, Alžběta Bayerová