Moravská galerie nakoupí desítky prací současného designu

22. 9. 2020ČTK Infoservis

Moravská galerie v Brně koupí 68 prací současných českých designérů, designérek a studií za 2,5 milionu korun. Vybírala je porota z téměř šesti stovek přihlášených děl z oblasti produktového designu, módy, šperku a grafického designu. Cílem je rozšířit sbírky rekonstruovaného Uměleckoprůmyslového muzea a podpořit designéry v kritickém období pandemie, oznámila v tiskové zprávě mluvčí galerie Daniela Křižanová.

Moravská galerie plánuje otevřít Uměleckoprůmyslové muzeum po rekonstrukci v červnu příštího roku. Součástí bude expozice reflektující podobu a funkci předmětů v každodenním životě člověka od 19. století do současnosti. Současné podoby designu však byly ve sbírkách jen spoře zastoupeny.

"Moravská galerie začala díky spolupráci na výstavních projektech sbírat současné designéry před pět lety, do té doby byl nákup tzv. užitého umění posledních 30 let nulový," uvedl ředitel Jan Press. Galerie se rozhodla formou otevřené výzvy oslovit současné designéry a deficit napravit.

"Výsledky této výzvy budou po otevření nových expozic jejich klíčovou součástí," doplnil Press. Porota hodnotila díla ve dvou kolech, zohledňovala kvalitu, cenovou dostupnost, ale také nepostradatelnost ve sbírkách Moravské galerie. Finální výběr zahrnuje autory jako Milan Pekař, Luboš Drtina nebo Jiří Pelcl.

Mezi novými akvizicemi jsou lahve a hračky od Jana Čapka, ilustrace architektury od Jana Šrámka a Veroniky Vlkové, plstěné klobouky Sofye Samarevy, porcelán Kláry Šumové nebo ilustrace Nikoly Logosové.

"Jsem rád za výrazné zastoupení mladých autorů, kterým může dodat sebevědomí a odhodlaní při realizaci dalších produktů, což je strašně dobře. Výrazných mladých talentů má český design docela dost, ale občas se bohužel rozpouštějí v nelehké realitě průmyslových a obchodních vztahů," uvedl člen poroty, kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK