Spolek fotografů dokumentaristů otevírá galerii

17. 9. 2020ČTK Infoservis

Spolek sedmi českých fotografů 400 ASA po dvou letech od svého založení dnes otevřel vlastní výstavní prostor věnovaný dokumentární fotografii. Galerie vznikla v budově bývalé trafostanice na Smíchově, od pátku se prostory poprvé otevřou veřejnosti.

Spolek svým názvem odkazuje k tradičnímu fotografickému materiálu, který jeho členové používali či stále v době digitálních technologií používají. Jeho zakladateli jsou Jan Mihaliček, Tomki Němec, Alžběta Jungrová, Karel Cudlín, Jan Dobrovský, Martin Wágner a Antonín Kratochvíl.

První týden provozu galerie bude vstup zdarma. Každý ze sedmi členů spolku 400ASA během těchto sedmi dní nabídne k prodeji jednu ze svých fotografií a část výtěžku z jejich prodeje bude určena na podporu charitativního projektu. Nový komorní multifunkční prostor nabídne nejen místo pro fotografickou galerii, ale také zázemí pro setkávání členů spolku a všech zájemců se vztahem k fotografii.

"V alespoň pěti výstavních projektech ročně a v rámci dalšího doprovodného programu zde chceme popularizovat a podporovat fotografický žánr, který má u nás bohatou tradici. Mimo pravidelných výstav členů budou na programu také další věhlasná zahraniční i domácí jména. Plánujeme také projekt na podporu tvorby mladých fotografů," popisuje ambice zakladatelů Erik Švamberk z 400 ASA. V říjnu 400 ASA otevře dlouho připravovanou a z důvodu pandemie odloženou výstavu Siberia fotografa Martina Wágnera.

Spolek si klade za cíl posilovat prestiž dokumentární tvorby jak její kvalitou, tak přípravou fotografických knih a výstav. Současně chce přispět k renesanci zájmu o dokumentární fotografii vůbec. "Chceme být alternativou současných obrazových agentur, jejichž doba vlivem internetu a změnou trhu s tištěnými médii nenávratně mizí. Česká dokumentární fotografie má své výrazné místo mezi světovými fotografickými školami a naším cílem je toto místo obhájit," uvedl již dříve jeden ze zakladatelů spolku 400ASA Jan Dobrovský.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK