Vychází Artalk Revue 5: Záměr

Dnes vychází páté číslo Artalk Revue, které editorsky připravili teoretici designu Klára Peloušková a Roman Novotný. Po tématech těžba, diagnózastřet a návrat se dalším klíčovým heslem stává záměr. Titul této edice odkazuje ke snaze rozšířit chápání designu mimo jeho běžnou charakteristiku jako produkci jednotlivých výrobků, a to směrem k promýšlení takových prostředků, které by napomáhaly uskutečňování přechodu k sociálně a environmentálně udržitelnému pobývání lidí na Zemi. 

Ilustrace k editorialu: Magdalena Prudíková

Klára Peloušková v editorialu, který nazvala Možnosti designu jako transformativní praxe, píše: „O podstatě designu se sice na vysokých školách, v některých časopisech, studiích či kolektivech diskutuje taky, málokdy jsou však tyto hovory skutečně soustředěné, a ještě méně často se odráží v reálné oborové praxi. Narozdíl od umění totiž pro design není kritická sebereflexe nutností k tomu, aby jako disciplína v rámci existujícího diskurzu a institucionálního kontextu hladce fungoval. Zároveň je však tato debata mimořádně důležitá a palčivě aktuální, chceme-li usilovat o to, aby design nebyl pouhým nástrojem reprodukce mocenského a ekonomického statu quo, který je zdrojem rychle postupujících environmentálních a sociálních krizí.“

Do pátého čísla Artalk Revue přispěli teoretičky designu Joanna Boehnert a Sasha Costanza-Chock, designér a teoretik designu Roman Novotný, odborník na současnou indie herní scénu Ondřej Trhoň a kolektiv socioložek a architektek Spolka. Na překladech pracovali Ian Mikyska a Anna Žilková a na jazykových korekturách Alfred LeMaitre, Maja Štefančíková a Jan Kovanda. Texty ve formátu PDF graficky zpracovala Nela Klímová.

Všechny texty publikované v rámci Artalk Revue jsou k dispozici ke stažení ve formátu PDF v českém i anglickém jazyce.