Kurátory letošní soutěže PAFu Jiné vize jsou Tina Poliačková a Lumír Nykl

Blížící se festival PAF Olomouc 2020, který se letos koná od 6. do 9. prosince, odhaluje kurátorskou dvojici 14. ročníku soutěže pohyblivého obrazu Jiné vize CZ 2020. V letošním roce vybere deset finalistů kurátorka a kritička současného umění Tina Poliačková a kurátor a DJ Lumír Nykl.

Soutěž Jiné vize CZ si dlouhodobě klade za cíl vytvářet povědomí o českém pohyblivém obraze: hraničních formách na pomezí animace, experimentálního filmu a videoartu. Finálních deset děl bude promítáno jako filmové pásmo v kinosále a dále v rámci galerijní instalace na letošní 19. Přehlídce filmové animace a současného umění v Olomouci (PAF Olomouc), která proběhne první prosincový víkend. Vítěze soutěže zvolí mezinárodní porota (hlavní cena) a diváci (cena diváků). V průběhu následujícího roku bude výběr deseti děl pod názvem Jiné vize CZ 2020 prezentován v České republice i v zahraničí. Vítěz hlavní ceny mezinárodní poroty obdrží finanční odměnu 10 000 Kč.

Finalisty představí kurátoři v pondělí 2. listopadu v rámci události PAF Praha a prezentačního cyklu PAF Praha: Moving Image. Curatorial Principles, který proběhne od 18:00 v Centru pro současné umění Praha.

Do soutěže je možné se hlásit online skrze přihlašovací formulář na webu www.pifpaf.cz. Deadline pro zasílání děl do soutěže je 4. října 2020.

Lumír Nykl a Tina Poliačková.

Tina Poliačková (1988) je kurátorka a kritička současného umění. Absolvovala magisterské studium teorie a dějin moderního a současného umění na UMPRUM v Praze a letos začíná doktorské studium pod vedením Václava Magida na AVU v Praze. Spolupracuje s magazíny, jako je Art Antiques, artalk.cz, Flash Art nebo A2. Spolu s Lumírem Nyklem kurátorsky působila v rámci výstavní činnosti kolektivu A.M.180 a v holešovické galerii Šachta. Věnuje se vztahům současného umění, internetové kultury, módy a hudby. Je také součástí DJ/AV kolektivu Blazing Bullets, kde vystupuje jako DJka pod pseudonymem dirrtina.

Lumír Nykl (1991) je kurátor, DJ a dříve kulturní publicista. Studoval dějiny umění a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jako kulturní publicista psal pro A2 a A2larm, byl externím hudebním redaktorem Rádia Wave. Věnuje se současnému vizuálnímu umění, experimentální a klubové hudbě a videohrám. Kromě kolektivu Blazing Bullets je členem labelu Red for Colour Blind, pro nějž zpracovává grafiku nahrávek. Kurátorsky spolupracoval s galerií Futura, Karlin studios nebo galerií PLATO. Pracuje jako kurátor a produkční v Jiri Svestka Gallery.