Muzeum umění v Olomouci zpřístupní zdarma od října své stálé expozice

12. 9. 2020ČTK Infoservis

Muzeum umění Olomouc se rozhodlo od začátku října zpřístupnit veřejnosti zdarma své stálé expozice. Lidé tak budou moci zavítat bez vstupného do stálých expozic Muzea moderního umění i Arcidiecézního muzea. Muzeum chce tímto krokem své sbírky otevřít co nejširšímu publiku, sdělil ČTK mluvčí muzea Tomáš Kasal. V případě Arcidiecézního muzea zahrnuje tento krok komplex budov včetně tzv. olomouckého hradu a bývalého kapitulního děkanství se vzácnými exponáty.

"Tento vstřícný krok směrem k veřejnosti souvisí s naší snahou maximálně zpřístupnit spravované sbírky. Případný finanční výpadek bude kompenzovat vstupné na krátkodobé výstavy, do Zdíkova paláce a nadstandardní služby jako jsou zápůjčky tabletů s animovaným průvodcem pro rodiny s dětmi, několikajazyčný audio průvodce či VR brýle s virtuální prohlídkou Zdíkova paláce," uvedl ředitel muzea Ondřej Zatloukal.

Muzeum také průběžně připravuje digitalizaci sbírek mimo jiné s účelem zpřístupnit vzácná umělecká díla on-line široké veřejnosti na mezinárodní úrovni. S virtuálním prostorem na internetu souvisejí i další kroky této instituce. "Připravujeme nové webové stránky tak, aby byly pro návštěvníky uživatelsky přívětivější a na úrovni současných technologií. Se společností CzechDesign připravujeme soutěž na jednotnou vizuální identitu Muzea umění Olomouc, jejíž součástí je i vizuál nového webu od vítězného grafického studia," doplnil ředitel muzea.

Muzeum výtvarného umění chystá i další novinky. Patří mezi ně vybudování bezbariérového vstupu do Muzea moderního umění i dočasné zprovoznění kavárny v budově muzea, která byla uzavřena kvůli rekonstrukci části objektu. Muzeum také letos hodlá mimořádně otevřít Zdíkův palác až do konce letošního října.

Zřizovatelem Muzea umění je ministerstvo kultury. Muzeum spravuje zhruba přes 91.000 sbírkových předmětů z oblasti malířství, sochařství, kresby, volné a užité grafiky, fotografie, užitého umění a dokumentace architektury. Po této stránce je třetí největší institucí svého druhu v České republice. Kromě toho však muzeum spravuje dalších asi 105.000 sbírkových předmětů olomouckého arcibiskupství. Loni celková návštěvnost Muzea umění Olomouc meziročně klesla zhruba o 10.000 na 146.000 lidí. Snížila se v případě Muzea moderního umění, kde byla loni uzavřena kavárna a kvůli rekonstrukci bylo uzavřeno Divadlo hudby.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK