TZ: Identita věcí

Lucie Hyšková, Petr Kubáč, Alexandra Naušová / Identita věcí / Billboart Gallery / Ústí nad Labem / 10. 9. - 7. 10. 2020

Je ještě možné najít v současném chaotickém světě obrazů, vjemů a slov srozumitelnou cestu? Kde se nachází pravda a kam už sahá lež? Ústecká Billboart Gallery pokračuje ve svém cyklu výstav Manipulace obrazem a slovem, pobízející k zamyšlení se nad vnímáním vizuálních i psaných informací kolem nás. Druhá výstava Identita věcí reflektuje na ploše dvou billboardů fenomén odloženého, avšak často funkčního nábytku a bytových doplňků u popelnic.

Přestože zájem o možnosti recyklace ve společnosti stoupá, denně nacházíme ve veřejném prostoru opuštěné a již nepotřebné domácí spotřebiče – nábytek, knihy, obrazy, květiny a jiné interiérové dekorace. Čekají na svého nového majitele a obvykle do pár hodin zmizí. Jaká je identita těchto věcí a jaký bude jejich další osud? Nepřispívá tomuto jevu naše uspěchaná doba a enormní nárůst obrovských obchodních řetězců, které nás nutí nakupovat stále nové produkty, sloužící však jen několik málo let? Trojice umělců Lucie Hyšková, Petr Kubáč a Alexandra Naušová se rozhodli na jedné z výstavních ploch zvěčnit zinscenovaný digitálně upravený interiér, tolik typický pro katalogy designových velkoobchodů s nábytkem. Pomocí závěrečné postprodukce fotografického snímku

do fiktivní místnosti vyretušovali reálné předměty do stylu katalogové estetiky tak, aby zmizely jejich vady. Místo očekávané ceny u jednotlivých produktů však nalezneme GPS souřadnice polohy, kde byl konkrétní kus nalezen.

Výstava Identita věcí tak upozorňuje na tlak velkých firem, které manipulativně útočí pomocí promyšlené vizuální reklamy na naše podvědomí. V něm se opakovaně ukládá stále větší počet podobných obrazů výrobků i krátké propagační slogany. Každodenně je vidíme kolem nás. Nelze si jich nevšimnout. Můžeme vůbec těmto nátlakům uniknout nebo se nějak účinně bránit a vystoupit ze zaběhlého konzumního cyklu?

Všechny tři umělce spojují dvě skutečnosti – studium na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem a práce s médiem fotografie, přičemž každý z nich pochází z jiného ateliéru. Lucie Hyšková (*1996) studuje obor Aplikované a reklamní fotografie, Petr Kubáč (*1995) působí v ateliéru Fotografie a Alexandra Naušová (*1996) je studentkou Digitálních médií. Vzájemná souhra a využití propojení nových technologií s klasickou fotografií se odrazily v realizaci dvou společných projektů pod vedením kurátorek z platformy 3Kurátorky v prostorách karlínské Invalidovny. První instalace s názvem Cítíš se svobodněji? na výstavě Svoboda (2019) hledala odpověď na tuto otázku skrze fotografie potetovaných těl s tématikou obrazců evokující svobodu. Druhé dílo představili během Grand openingu Invalidovny (2019). Jednalo se o světelnou instalaci Čas/prostor složenou z fragmentů obrazů splývající v jeden nejasný celek jako symbol nejisté budoucnosti.

Kurátorkami projektu jsou studentky druhého ročníku oboru Kurátorská studia Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem: Michaela Buštová, Josefína Pleslová a Andrea Vaňourková.