TZ: Open Studios Brno otevírají 11. a 12. 9. dveře ateliérů výtvarných umělců současné brněnské scény

Open Studios Brno otevírají 11. a 12. 9. dveře ateliérů výtvarných umělců současné brněnské scény / Brno / 18. 8. 2020

V pátek 11. 9. bude zahájen již 8. ročník Open Studios, a to symbolicky v osmi lokacích na území širokého centra Brna. I přes pandemii a přesunutí termínu na zářijový víkend přichází Open Studios s několika novinkami. Těšit se můžete jak na nově zpřístupněné ateliéry, tak bohatší odborný program.

Open Studios je v podstatě „festivalem“ současného umění. Cílem je zmapovat a představit brněnskou výtvarnou scénu v jedné z jejích specifických podob. Ve dvou dnech jsou otevřeny dveře ateliérů, které se nachází v tzv. kreativních klastrech, tedy v místech, kde se koncentruje určitá komunita umělců. Návštěvníci tak mohou nahlédnout do jejich dílny a s autentickým autorským výkladem se tak dostat pod povrch jejich tvorby a zažít tvůrčí atmosféru uměleckého ateliéru.

Na rozdíl od let předchozích, nastalo jiné koncepční zacílení projektu – letos se mohou návštěvníci podívat do ateliérů výlučně výtvarných umělců. „Věříme, že se tímto krokem naše akce zpřehlední a že nabídne návštěvníkům ještě kvalitnější a ucelenější pohled na současnou brněnskou výtvarnou scénu,“ upřesňuje organizátor projektu Václav Kočí.

Množství ateliérů, které může divák navštívit, se tímto krokem rozhodně neomezilo. Program se rozšířil o husovické ateliéry, a to konkrétně Dukelská a Zetor, kde nově tvoří například Vendula Chalánková či David Možný.

Další novinkou je odborný program Artist Talks, ve kterém se budou v předem daném čase vybraní autoři prezentovat ve svém ateliéru ve zhruba hodinové přednášce.

Tradiční komentovanou prohlídku tentokrát po ateliérech v budově bývalé FaVU na Rybářské ulici povede kurátorka Silvie Šeborová. A jako vždy, i letos bude paralelně s otevřenými ateliéry probíhat doprovodný hudební program, a to v pátek na Kraví hoře a v sobotním odpoledni pod produkční taktovkou Bast Instruments na Rybářské.