TZ: SUMO 2020

SUMO – The Odd Year / Galerijní iniciativa pro mezinárodní spolupráci – Praha 2020 / pořadatel: Aliance galerií současného umění / Praha / 4. – 6. 9. 2020

Aliance galerií současného umění již třetím rokem iniciuje společnou přehlídku umění zaměřenou na spolupráci se zahraničními partnery. Hlavní program se uskuteční během prvního víkendu v září a pod názvem SUMO představí výstavy a doprovodný program v nejvýraznějších pražských galeriích současného umění.

Akce SUMO 2020 klade důraz na galerijní spolupráci a chce propojit české a zahraniční výtvarné scény současného umění. Mezinárodní spolupráce téměř dvou desítek galerií se v letošním roce děje i přes to, že začátek roku 2020 bychom mohli považovat za nepříznivý, což ironicky podtrhuje podtitul v názvu přehlídky The Odd Year. Společná aktivita galerií se proto snaží posílit povědomí o aktuálním stavu a rozvoji pražské galerijní scény v evropském kontextu a zároveň prohloubit povědomí o činnosti soukromých galerií a jejich významu v oblasti podpory současného umění.

V rámci SUMO 2020 jednotlivé galerie zahájí podzimní sezónu výstavami významných českých a zahraničních umělců, které jsou připravovány ve spolupráci se zahraničními partnery. Během třídenního zahájení budou v jednotlivých galeriích uvedeny výstavy, které budou doplněny o veřejný program s řadou diskuzí, performance, přednášek, komentovaných prohlídek a společných setkání kurátorů, teoretiků, umělců, galeristů, sběratelů a široké veřejnosti. Výstavy a další události poté bude možné navštívit i během následujících 6 týdnů.

Prvního ročníku události SUMO 2020 se zúčastní pražské galerie hostící zahraniční partnery:

AM 180 | 22,48 m2 (FR)

Berlínskej Model | Horse & Pony (DE)

City Surfer Office | Fonda Leipzig (DE)

Nadace a Centrum pro současné umění Praha | Faculty of Architecture, Estonian Academy of Arts University of Westminster (EST, GB)

Hunt Kastner | Meyer Riegger (DE), i8 (IS)

Lucie Drdova Gallery | LambdaLambdaLambda (KO)

lítost | Anca Poterasu Gallery (RO)

Polansky

ZAHORIAN & VAN ESPEN | Sophie Tappeiner (AUT)

Pořadatel

Aliance galerií současného umění je profesionální uskupení galerií současného umění. Podstatou spolku je obhajoba a podpora zájmů svých členů; cílem pak kultivace galerijního prostředí v ČR, spolupráce na společných projektech a grantová podání; zastoupení při jednání s představiteli institucí a orgánů státní a veřejné správy.

facebook @agsuprague

událost SUMO | The Odd Year

instagram @agsu_cz

web www.sumoprague.cz