TZ: Soirée v MeetFactory. Tradiční letní umělecký večírek bude!

Soirée v MeetFactory. Tradiční letní umělecký večírek bude! / Praha / 5. 8. 2020

Soirée, letní večírek rezidencí a galerií, nebude chybět ani letos. Ve čtvrtek 13. 8. na návštěvníky čeká workshop, filmy, performance, komentovaná prohlídka, otevřené ateliéry, především se ale mohou setkat a seznámit se současnými rezidentkami a rezidenty MeetFactory, kurátory rezidenčního programu a kurátorkami galerií, a poznat tak aktuální dění v továrně. 

Už třetím rokem proběhne v MeetFactory letní večírek rezidencí a galerií Soirée. Stejně jako v předchozích letech i tentokrát je cílem představit aktuální dění výtvarných dramaturgií smíchovské továrny - rezidenčního programu, pod kterým jsou kurátorsky podepsaní Lucia Kvočáková a Piotr Sikora, a obou galerií, jejichž program připravují kurátorky Tereza Jindrová a Eva Riebová.

Tradiční součástí programu jsou otevřené ateliéry rezidentů MeetFactory. Návštěvníci si mohou projít v běžném provozu uzavřené první patro a v rámci jednotlivých studií poznat jednotlivé umělce a jejich aktuální tvorbu. Ve 20:00 proběhne komentovaná prohlídka ateliérů s kurátory, která bude v případě zájmu jak ve slovenském, tak v anglickém jazyce. Na dvorku se bude konat performance umělecké dvojice StonyTellers. Skupina reaguje na fungování uměleckého provozu v době klimatických změn. Ve svých performancích skrze kolektivní sdílení příběhů a jídla zkoumají témata, která přináší současný stav světa. Dále proběhne performance Liquid Leveling Isabely Grosse a Jespera Alvaera. Jedná se o intoxikační seminář, kde účastníci vstupují do díla pitím malých dávek alkoholu.

Soirée bude i příležitost oficiálně se rozloučit s výstavou Spiritualities: Three Contemporary Portrayals of Transcendence and Beliefs, která se zabývá tématem spirituality. Během Soirée se návštěvníci mohou seznámit s díly uměleckého dua Priscilla Telmon a Vincenta Moona, Jakuba Jansy a Melanie Bonajo. Filmy Economy of Love a Nocturnal Gardening z trilogie Night Soil posledně jmenované nizozemské umělkyně budou promítány na velkém sále. Téma výstavy doplní přednáška Elsy Šebkové, která se bude věnovat rituálním a léčivým účinkům peyotlu, tedy psychoaktivní látky extrahované z amerického kaktusu. V Galerii Kostka je k vidění výstava Evy Jaroňové TOO HOT. Výstava kreseb a tisků představuje výjevy plné černého humoru a sarkastických komentářů současné doby. Výběr starších i nových děl, ve kterých se objevují výjevy stejně morbidní jako humorné, je zasazen do překvapivých kulis od architektonické dvojice Heinich & Stibitz.

V závěru večera zahraje Blood Pact, electro synth metalové brněnské duo, které tvoří Paula Cantare (exkolegyně Evy Jaroňové z kapely Piča z hoven) a Yack Hottcut.

Line-up

18:00 Love the way you move: Clubdance edition - workshop clubbingu s Natalii Vackovou (organizuje rezidentka Kateřina Konvalinová) - studio č. 21

18:00–23:00 promítání filmů Economy of Love a Nocturnal Gardening z trilogie Night Soil Melanie Bonajo (loop) - Velký sál

19:00–19:45 přednáška Elsy Šebkové o peyotlu

19:00–23:00 otevřené ateliéry - 1. patro

20:00 komentovaná prohlídka rezidenčního patra - 1. patro

21:00 performance uměleckého dua StonyTellers - dvorek

21:30 performance Liquid leveling (Isabela Grosseová & Jesper Alvaer)

22:00 Blood Pact - foyer

vstup zdarma