TZ: Ekobuňka AVU: Vlastenecká klimaagitka

Ekobuňka AVU: Vlastenecká klimaagitka / Galerie Artwall / Praha / 4. 8. - 7. 10. 2020

Galerie Artwall Vás zve na vernisáž výstavy, která proběhne 3. 8. 2020, od 18:00 v Pražské tržnici v Hale 19 (Bubenské nábřeží 306/13, Praha) v rámci Bienále Ve věci umění. V rámci vernisáže se uskuteční interaktivní performance uskupení Spielraum Kollektiv s názvem „Eko zpovědnice“.

Umělecký kolektiv Ekobuňka AVU spojuje slova české hymny s fotografiemi zachycujícími zničené životní prostředí. Výstava s názvem „Vlastenecká klimaagitka“ je kritikou politického nastavení, které sice apeluje na povrchní patriotismus, ale přitom nevěnuje pozornost ničivému dopadu klimatické krize na českou krajinu. Zatímco národní symboly jsou chápány jako nedotknutelné, země je vnímána jako místo, které je možné beztrestně plundrovat a devastovat.

Patriotismus spojený s lokálně chápanou státní příslušností nepřináší východisko z aktuální klimatické krize. „Nacionalistická ideologie nefunguje, řešení vyžaduje rozsáhlou mezinárodní spolupráci, stejně jako problém sám, má globální úroveň " konstatují umělci a umělkyně. Ekobuňka AVU je nehierarchická skupina sdružující umělce a umělkyně na Akademii výtvarných umění v Praze, kterým není lhostejné životní prostředí.

Projekt zvítězil v otevřené výzvě galerie Artwall nazvané „Návrat k normálu není možný“. Galerie Artwall se ve výzvě zaměřila na téma ekologické transformace společnosti po pandemii koronaviru.

V rámci vernisáže se od 16:00 do 20:00 uskuteční interaktivní performance uskupení Spielraum Kollektiv s názvem „Eko zpovědnice“. Zde se můžete vyzpovídat ze svých eko-hříchů. Rezervace na adrese: ekozpovednice@gmail.com.