V Nantes hoří katedrála z 15. století, zasahují desítky hasičů

18. 7. 2020ČTK Infoservis

V západofrancouzském Nantes hoří gotická katedrála z přelomu 15. a 16. století, na místě zasahují desítky hasičů. Podle jejich mluvčího se plameny podařilo po několika hodinách dostat pod kontrolu. Neštěstí vyvolalo ihned vzpomínky na loňský dubnový požár pařížské katedrály Notre-Dame, který zničil střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století, hasiči ale tvrdí, že dnešní škody tak rozsáhlé nebudou.

Podle šéfa hasičů Laurenta Ferlaye byly v Nantes nejhůře zasaženy velké katedrální varhany. Podstavec, na němž stojí, je prý velmi nestabilní a mohl by se zřítit, řekl Ferlay zástupcům médií před katedrálou. Uvedl, že na místě je stále 104 hasičů. "Scénář Notre-Dame se nekoná. Střecha zasažena nebyla," dodal.

Na televizních záběrech bylo vidět dým stoupající z nitra katolického chrámu v Nantes. Záchranáři byli na místo přivoláni v 07:44 SELČ.

Podle zástupce z radnice, na kterého se odvolává agentura AP, oheň vypukl uvnitř katedrály a jeho příčina není známa.

"Byl to obrovský šok. Je to velice smutné," řekla televizi BFM TV Cecile Renaudová z nedalekého pekařství, která záchranáře přivolala, když zahlédla velké plameny.

Žár roztříštil okna z barevných skel a mezi věžemi stavby stoupal vzhůru černý kouř. Zasahující hasiči varovali přihlížející místní i zahraniční turisty, aby se okolí místa zásahu vyhnuli. Do Nantes se dnes odpoledne chystá přijet francouzský premiér Jean Castex, informovala agentura AFP.

Katedrálu svatého Petra a Pavla v srdci města na řece Loiře oheň nezasáhl poprvé. Částečně ji poničilo spojenecké bombardování za druhé světové války v roce 1944. Plameny se v ní rozhořely i jako důsledek pokrývačských prací 28. ledna 1972 a už tehdy zničily hlavní okna z barevného skla mezi dvěma věžemi katedrály. Věřícím se svatostánek mohl otevřít až po 13 letech oprav v květnu 1985.

V roce 2015 v Nantes zachvátil velký oheň další katolický chrám. Poničil tři čtvrtiny střechy baziliky svatého Donáta a svatého Rogáta z 19. století.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK