Výtvarná fakulta v Plzni vystavuje klauzurní práce virtuálně

15. 7. 2020ČTK Infoservis

Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni letos vystavují své nejlepší klauzurní práce pouze virtuálně. Výuku v semestru i tradiční výstavu závěrečných prací totiž letos zasáhla koronavirová pandemie. Výuka v letním semestru musela být vedena on-line, s ohledem na zdraví se pak do virtuálního světa přesunula i veřejností oblíbená výstava klauzurních a semestrálních prací studentů Sutnarky.

Klauzura tak letos dosáhla svého původního významu. Pochází totiž ze středověku a znamená uzavřený prostor. Původně slovo znamenalo práci, kterou dělají studenti v uzavřeném prostoru bez jakýchkoliv pomůcek, řekla ČTK Lenka Thomayer Opatrná z fakulty.

Distanční výuka, kdy studenti měli kvůli pandemii zakázaný vstup do prostor budovy Sutnarky, znevýhodnila zejména designéry, sochaře, šperkaře či keramiky, kteří k tvorbě potřebují dílny. Klauzurní a semestrální práce odevzdávali formou elektronického portfolia a i jejich hodnocení probíhalo na začátku června distančně.

Například studenti ateliéru Designu nábytku a interiéru museli pracovat z domova, často v podmínkách, na které nejsou zvyklí - doma u rodičů, kde už delší dobu nežijí, někteří uvízli sami na kolejích nebo na Slovensku, odkud nemohli překročit hranice. "Negativem bylo obzvlášť pro náš ateliér omezení provozu firem, nedostatek materiálu, výrobní odstávky. Komunikace na dálku má své výhody, ale také úskalí, protože nemůžete dohlédnout, zda se váš návrh při výrobě vyvíjí tak, jak má," popsala vedoucí ateliéru Jana Potiron.

Studenti ateliéru Mediální ilustrace se mohli v tomto semestru věnovat libovolnému osobnímu projektu. Vznikly tak koncept arty pro videohry, autorské komiksy i klasicky ilustrované knihy. V semestrálních pracích vzdali hold titánovi světové sci-fi a ustanoviteli robotických zákonů Isaacu Asimovovi. Ke stému výročí jeho narození připravili studenti sérii plakátů na téma Roboti a zákon.

Fakulta má 21 ateliérů v bakalářském a 11 v navazujících magisterských oborech.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK