V Londýně strhli sochu bývalého etiopského císaře Selassieho

2. 7. 2020ČTK Infoservis

V parku na jihozápadě Londýna zničili neznámí pachatelé sochu bývalého etiopského císaře Haileho Selassieho (1892 až 1975). Informovala o tom dnes stanice BBC. Čin podle ní zřejmě souvisí s protesty, které v Etiopii vypukly po vraždě populárního zpěváka.

Monarchova busta stála na podstavci v parku Cannizaro v londýnské čtvrti Wimbledon. Podle očitých svědků ji v úterý večer zničila skupina, ve které bylo asi sto lidí. Selassie pobýval v roce 1936 ve Wimbledonu poté, co kvůli italské okupaci své země, tehdy známé jako Habeš, odešel do exilu.

Stržení sochy zřejmě souvisí s nepokoji v Etiopii, které vypukly v úterý po vraždě zpěváka Hachalua Hundessy, který byl obhájcem práv etiopského etnika Oromů. Při protestech zahynulo už více než 90 lidí. Demonstranti přitom ve městě Harar strhli sochu Selassieho otce.

Pro Oromy je Selassie symbolem dlouholetého utlačování ze strany Amharů, k nimž patřil i bývalý císař.

Písně zpěváka Hundessyho, kterého dnes pohřbili v etiopském městě Ambo, se staly jakousi hymnou protestů, jež vedly ke svržení předchozího premiéra Hailemariama Desalegna. Toho v roce 2018 nahradil současný předseda vlády Abiy Ahmed, který patří k etniku Oromů a v roce 2019 byl oceněn Nobelovou cenou za mír především díky tomu, že se mu podařilo najít cestu k umíření se sousední Eritrejí.

Haile Selassie, který se stal císařem v roce 1930, pobýval soukromě také v Československu, podle českého ministerstva zahraničí zřejmě před rokem 1938. Jeho pobyt byl mimo jiné inspirací pro epizodu v románu Obsluhoval jsem anglického krále spisovatele Bohumila Hrabala. Při státní návštěvě v Československu v roce 1959 získal Selassie Řád bílého lva. Stejné vyznamenání přitom obdržel v roce 1987 i marxistický politik Mengistu Haile Mariam, který císaře v roce 1974 svrhl a jehož roku 2008 etiopský soud odsoudil v nepřítomnosti k smrti za genocidu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK