TZ: Interaktivní Božská komedie malířky Radky Bodzewicz zůstává v nové holešovické Bold gallery až do 18. července

Interaktivní Božská komedie malířky Radky Bodzewicz zůstává v nové holešovické Bold gallery až do 18. července / Praha / 2. 7. 2020

Zbrusu nová BOLD Gallery, která dotváří obraz pražských Holešovic jako nejvýznamnějšího pražského art districtu současnosti, prodlužuje výstavu experimentální malířky Radky Bodzewicz. Její doposud největší autorskou výstavou s názvem Božská komedie tak budou moci návštěvníci vidět až do 18. července. Ke skvěle zvládnutým tradičnějším výtvarným technikám přidala nyní mladá umělkyně do výstavy prvky virtuální reality, umožňující divákům rozšířit zážitek z uměleckého díla do další dimenze pomocí aplikace Artvive. „V klasické malbě na podložce se nikdy nestane, že se barva dostane někam jinam než na tu plochu, se kterou počítáte. Ve virtuální realitě je možné malovat do dalších rozměrů.“ vysvětluje techniku Radka Bodzewicz a dodává: „Vzhledem k tomu neomezení a také zcela odlišnému principu musím ale počítat úplně s jiným kanálem, ze kterého vychází inspirace. Neovlivňuje mě okolí, světlo, barva.“ Většinu obrazů na výstavě tedy divák dokáže za pomocí svého mobilního telefonu či tabletu rozpohybovat a nalézt v nich úplně nový rozměr.  

Výstava motivovaná Danteho Božskou komedií, provádí diváky tématy, kterými se lidstvo zabývá už od nepaměti. Cestu skrze tři základní etapy posmrtného bytí – Peklo, Očistec a Ráj, chápe ale absolventka pražské akademie jako emotivní nebo psychický stav a vztahuje ji k dnešní každodennosti. Autorka dokáže silná témata historie i současnosti uchopit mnohovrstevnatě, srozumitelně a geniálně je začlenit do fyzického výtvarného díla pomocí prvků virtuální reality.

Jak aplikace Artivive funguje zjistíte ve video pozvánce na https://bit.ly/2yBsqMc. Projekt doprovází interaktivní katalog s textem kurátora výstavy Radka Wohlmutha.

Experimentální malířka Radka Bodzewicz rozvíjí v unikátním projektu Božská komedie vlastní vrstevnatou techniku kombinující principy malby, grafiky, kresby i plastické modelace poprvé také i s prvky virtuální reality, které dávají klasickému obrazovému prostoru doslova nový rozměr. „Radka Bodzewicz průběžně pracuje s překrýváním obrazu, osovými přetisky, malebnými zásahy štětcem, ale také sypaným hliněným pigmentem, jímž vytváří a vymezuje základní kompoziční pole svých obrazů. Každé plátno tak více než co jiného představuje záznam živého intuitivního procesu, rozvíjeného momentálními asociacemi, ve kterém může být jedním z podstatných hybatelů děje i náhoda. Také tím se blíží běžné životní realitě,“ říká o komplexní tvorbě mladé umělkyně kurátor Radek Wohlmuth.

Výstava Božská komedie ale nabízí ještě další úroveň, kterou je virtuální ,prodloužená‘ realita vklíněná prostřednictvím aplikace Artivive do konstelace už teď ne/tradiční malby. Díky ní tak vzniká jakási ,malba na druhou‘ - mechanismus, který umožňuje vnímat iluzivně konstruovanou obrazovou plochu jako pohyblivý atmosférický prostor, za běžných okolností zdánlivě skrytý pod malovaným povrchem plátna. „V podstatě je to tak, že poslední roky objevuji virtuální realitu. Nejdřív jsem v ní začala malovat. Obecně ve své tvorbě ráda objevuji a zkouším nové způsoby nebo nástroje a tohle byla další cesta,“ říká autorka a dodává: „V klasické malbě na podložce se nikdy nestane, že se barva dostane někam jinam než na tu plochu, se kterou počítáte. Ve virtuální realitě je možné malovat do dalších rozměrů.“  Radka Bodzewicz pracuje s tímto prvkem systematicky od roku 2018, ale v rámci samostatné výstavy jej nyní v Bold Gallery představí v premiéře. Předkládá tak divákovi nejen pozoruhodnou tvorbu, v níž je možné vedle současných momentů najít konotace, vedoucí až někam k boschovským či právě arcimboldovským vizím, ale nenápadně přitom také demonstruje stále se rozšiřující působnost nových médií. Radka Bodzewicz i nová Bold Gallery tak ukazují, že jejich vnímání současného světa je moderní, ale nerezignuje na historii a základní imperativy umění i lidského života, které jsou napříč staletími neměnné.

Radka Bodzewicz se narodila roku 1991 v Šumperku. Před třemi lety absolvovala pražskou Akademii výtvarných umění v ateliéru Vladimíra Kokolii. Během roku 2016 studovala na Robert Gordon University-Gray’s School of Art ve skotském Aberdeenu a obdržela grant The Elizabeth Greenshields Foundation. V roce 2018 se stala finalistkou berlínské ceny Leinemann-Stiftung für Bildung und Kunst Award. Vystavuje od roku 2014. Mezi důležité projekty, kterých se účastnila, patří například výstava Přirozený svět / Natural World (Prague House, Brusel) nebo Negativní realismus / Negative Realism (České centrum, Berlín).