TZ: Antikvariát a klub Fiducia program na červenec 2020

Antikvariát a klub Fiducia program na červenec 2020 / Ostrava / 1. 7. 2020

13.7. v 18:00 Josef Mladějovský: "Vidím lidi, vypadají jako stromy."

Vernisáž výstavy v galerii Dole

Ústřednímu tématu své tvorby - otázce pravdy a možnosti jejího zobrazení uměleckými prostředky - zůstává Josef Mladějovský věrný i v sérii svých současných prací, které před pár měsíci vystavil v olomoucké Telegraph Gallery a které teď v Galerii Dole prezentuje i ostravskému publiku. Využívá tradiční malířské techniky probarvené a leštěné sádrové hmoty známé pod názvem štukolustro. To bylo od baroka využíváno především jako náhražka výrazně dražšího mramoru. Mělo tedy šálivě odvádět pozornost od skutečnosti, přeneseně tedy i od pravdy. Paradoxně ale v novém autorském zužitkování a v konotaci se svou vlastní historií otázku opravdovosti otevírá v nových souvislostech, v nichž se „fake“ realizovaný ve hmotě ne jako náhražka, ale jako svébytný umělecký tvar stává pravdou hmotné skutečnosti. Kurátor: Martin Mikolášek. Výstava potrvá do 27.8. 2020

14. 7. v 18:00 Po stopách ostravského gestapa

Terénní přednáška historika Radomíra Sedi.

Jaké lokality v ostravském centru jsou  spojeny s působením obávané německé tajné státní policie? Poštovní ulice, Kuří rynek, ulice Sadová - nejen na těchto místech se dozvíte, ve kterých objektech gestapo v Ostravě působilo v letech 1939-1945, kde bydleli někteří významní členové služebny nebo kde docházelo k zatýkání a přestřelkám.

Sraz v 18:00 před Novou radnicí.

16. 7. v 18:00 Dušan Šimánek – Akty 

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Fotograf Dušan Šimánek (narozen 1947) stojí jakoby na rozhraní mezi tím, co se u nás považuje za uměleckou fotografii a tzv. umění používající médium fotografie. Věnuje se rovněž reklamní a módní fotografii. Jeho volná tvorba je pozoruhodná a jeho práce jsou zastoupeny v důležitých zahraničních sbírkách jako například Centre Pompidou v Paříži či JCA v Tokiu. Dušan Šimánek již ve FGF vystavoval v roce 2011 soubor Okna, kde - stejně jako v asi nejznámějším cyklu Ticho - jsme mohli vidět autorův zájem o abstraktní obrazy vytržené z okolní reality. Série nepříliš známých černobílých aktů z konce 90. let 20.století je naprosto precizní ukázkou práce s fotografii, její schopnosti v zprostředkování reality jsou vytěženy na maximum. Na fotografiích tělo hraje roli nositele krásy, asociační ikony či přímo odkazu k výtvarnému umění.

Výstava potrvá do konce srpna 2020.

19.7. 10:00 – 18:00 Celodenní výlet Na pruské straně řeky - vycházka na "ostravskou Prajzskou"

Průvodci: Ivan Motýl, Pavel Hruška, Martin Strakoš

Z konečné tramvaje na Černém potoku se vydáme přes řeku Odru, která bývala hraniční

řekou mezi historickými zeměmi Koruny české i různých státních útvarů (zemská hranice mezi Moravou a Slezskem, historická hranice mezi Rakouskem a Pruskem, později mezi Rakousko-Uherskem a Německým císařstvím, mezi Československem a Výmarskou republikou i mezi Třetí říší a Protektorátem Čechy a Morava). Celnice v Ostravě-Petřkovicích. Posvátné místo „U Jana“. Zbytky Dolu Oskar (Lidice). Halda téhož dolu a finská kolonie dolu ve Lhotě. Nordpól. Kaple sv. Urbana v Ostravě- Lhotce. Kostel Všech svatých v  Ostravě Hošťálkovicích s „hornickým oltářem“ z Dolu Lidice. Restaurace Kora v Hošťálkovicích – s tradicí výletní restaurace z časů první republiky.  Dvojdům u dusíkárny, jáma Ignát (Šverma) a na závěr krásná stará alej k vodárně.

Sraz v 10:00 na konečné tramvají na Černém potoku v Přívoze.

23. 7. v 18:00 Vycházka do osmdesátých let aneb Ostravský Bronx

Terénní přednáška básníka a publicisty Ivana Motýla.

Sraz před Fiducií.

Básníci Ivan a Petr Motýlovi prožili dětství a dospívání v domě v Revoluční ulici č. 33/a. Ivan Motýl vás zavede na přelom sedmdesátých a osmdesátých let do takzvaného Bronxu, jak čtvrti mezi Nádražní ulicí a Frýdlantskou dráhou přezdívali tehdejší umělci. Připomene Jubilejní výstavu Bronx z roku 1984 (ukázka exponátů z výstavy), poodhalí tajemství židovské Krupnikovy vily na rohu Českobratrské (tehdy Revoluční) a Poděbradovy ulice, zaniklé či rekonstruované nálevny U Tomíčka, U Nadjezdu, Orient či Nošovickou pivnici, hotel Odra či vinárnu U Sudu. Zmizelé ulice, domy či kapličky ale i pouliční prostituci a pornografii raných osmdesátek ve Stodolní ulici. Sklady nakladatelství PULS se sešity Rychlých šípů, klubovnu kryptoskautského oddílu „11“ i nechvalně vyhlášený podchod pod Frýdlantskou dráhou. Vše bude prolnuto poezií vztahující se k této čtvrti.