TZ: Virtuální procházka výstavou STILL LEFT Tomáše Moravanského

Virtuální procházka výstavou STILL LEFT Tomáše Moravanského / Dům umění města Brna / Brno / 17. 6. 2020

Výstava STILL LEFT Tomáše Moravanského v Galerii G99, navazující na jeho pobyt v rámci programu Brno Artists in Residence, byla kvůli opatřením souvisejícími s COVID19 předčasně uzavřena,  nicméně Moravanský ji zaznamenal a zpřístupnil online (zde)

STILL LEFT  navazuje na soubor propojených galerijních projektů, objektových instalací, intervencí do veřejného prostoru, scénických představení a krátkých filmů pod zastřešujícím názvem STILL LIVE, ve kterém Moravanský v současnosti zkoumá a pracuje s tématy každodennosti, psychologie pohybu, intelektuálního vlastnictví a s kulturou individualismu ve vztahu k fenomenologii.

Výstavou STILL LEFT Moravanský rozvádí myšlenku uchopení vnímaného světa jako virtuálního a za pomoci objektu ji zasazuje do prostoru galerie jako místa určeného k intelektuální a kontemplativní procházce. Vytváří tak parafrázi hry, která nemá výsledek, ale pouze možnosti. Aktér je tak automaticky vtažen do situace, ve které dílo interpeluje na jeho vnitřní stav, který se projevuje individuálně tělesností, čímž vytváří další informaci, specifický dialog v realitě a zanechává tak doklad o svém výrazu ve světě, a současně i viditelné tvary svých intencí.

Každý den po otevírací době, v čase, kdy galerie zůstává opuštěná, byla pořízena fotografie z bezpečnostních kamer jako souhrn z celého dne, dokumentující pohyb a činnost návštěvníků. Před otevřením galerie byla výstava navrácena do svého původního stavu, zničené krabice byly nahrazeny novými. Fotografie jsou zaznamenávány i poté, co se galerie zcela uzavřeny kvůli rozšíření viru (tmavé fotografie). Soubor fotografií pod názvem Still Files je časosběrnou sérií pořízenou od 19.2.2020 – 8.4.2020. Projekt Still Files vznikl a bude pokračovat za podpory Galerie Tic jako součást projektu „Black Box“ (zde).

Tomáš Moravanský (SK/CZ) je absolventem Ateliéru Intermédia na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Jeho tvorba je v široké škále povahy interdisciplinární. Moravanský je vizuální a zvukový umělec, skladatel, choreograf, filmový a scénický režisér, dramaturg, fotograf a mediátor. Je autorem hudební produkce a videoklipů (Panáčik), galerijních instalací, představení a intervencí do veřejného prostoru a zakládajícím členem intermediální skupiny a občanského sdružení INSTITUT INSTITUT.