Praha vyhlásí granty na podporu kultury, dá na ně 360 mil. Kč

9. 6. 2020ČTK Infoservis

Pražský magistrát vyhlásí granty pro kulturu a umění. Dotace jsou určené na jednoleté projekty v roce 2021 a na víceleté činnosti do roku 2025. Grantové řízení bude vypsáno v červnu. Praha na podporu kultury v roce 2021 dá 360 milionů korun. Vyplývá to z usnesení rady, která vypsání grantů schválila.

Z plánovaných 360 milionů korun je 252,9 milionu korun vázáno schválenými víceletými granty, uvádí se v dokumentu.

Účelovým financováním magistrát podpoří jednotlivé kulturní projekty v Praze i kontinuální uměleckou činnost. Roční granty jsou určené také na neprofesionální umění na území hlavního města nebo kulturní reprezentaci Prahy v zahraničí.

Grant mohou dostat pořadatelé veřejných kulturních akcí, provozovatelé kulturních zařízení, autoři uměleckých děl či vydavatelé literárních děl souvisejících s Prahou. Finance tak lze použít například na digitalizaci archivů a depozitářů, na provozní náklady jako jsou pronájmy prostorů, na platy personálu nebo na investice do majetku kulturní organizace.

Žádosti o účelové dotace mohou podávat právnické i fyzické osoby ze členského státu Evropské unie od 31. července do 2. září. Výjimkou jsou například příspěvkové státní organizace nebo územní samosprávy a jejich organizace. Jednotlivé žádosti bude posuzovat Grantová komise Rady hlavního města a určení expertní hodnotitelé. Výsledky grantového řízení magistrát zveřejní v lednu příštího roku. Předtím je bude v lednu 2021 schvalovat rada a zastupitelstvo.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK