Návrh podoby okolí jezera Milada u Ústí vzejde ze soutěže

8. 6. 2020ČTK Infoservis

Palivový kombinát Ústí dnes vyhlásil mezinárodní krajinářsko-urbanisticko-architektonickou soutěž na území jezera Milada u Ústí nad Labem. Týmy se mohou přihlásit do konce července. Porota složená z architektů, urbanistů a politiků z nich v srpnu vybere šest. Vítězný návrh bude znám na jaře 2021.

Jezero Milada u Ústí nad Labem, pohled od severozápadu. Foto: RomanM82, Wikimedia Commons

Soutěž má určit, jak se bude okolí zatopeného hnědouhelného lomu dál rozvíjet. Na jejím zadání se podíleli odborníci i veřejnost. Tvořilo se půl roku, soutěž připravila společnost ONplan. "Komunikaci nám ztížila pandemie (koronaviru), ale nakonec se vše podařilo. Řešitelské týmy mají mít ze zadání jasnou představu, kam chceme my se samosprávami a dalšími nasměrovat tuto oblast," uvedl náměstek ředitele Palivového kombinátu Ústí (PKÚ) Petr Kubiš.

Jezero se otevřelo veřejnosti před pěti lety a od té doby si získalo velké množství příznivců z řad turistů, sportovců, přírodovědců. "Území má obrovský potenciál, a to pro uspokojení potřeb místních, ale i jako místo, které se může stát centrem turismu," uvedl Ondřej Špaček, jeden ze členů poroty soutěže. "Je to jedinečná příležitost ukázat Ústí v nové tváři," řekla krajinářská architektka Jitka Trevisan, členka poroty.

V příštím roce budou dokončeny v areálu přípojky vody, kanalizace a elektrické energie. "Tím dojde ke zlepšení zázemí nezávisle na soutěži. Pro nás jako státní podnik je nejdůležitější nalézt budoucí samofinancování jezera. Veškeré aktivity musí přispět k tomu, aby generovaly peníze na údržbu vody, úklid areálu a péči o rekultivované plochy v okolí," uvedl ředitel PKÚ Walter Fiedler.

O zastavení těžby u Chabařovic na Ústecku se rozhodlo v 90. letech minulého století. Napouštění jezera o rozloze 250 hektarů začalo v roce 2001 a skončilo v roce 2010, v roce 2015 bylo zpřístupněno veřejnosti. Maximální hloubka jezera je 24,7 metru.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK