Po protestech proti rasismu zmizí z měst v USA další pomníky

5. 6. 2020ČTK Infoservis

Vlna protestů proti rasismu oživila ve Spojených státech debatu o pomnících konfederačních vojáků, které stále stojí v mnoha městech po celé zemi. Ve městě Mobile v Alabamě dnes nad ránem odstranili sochu admirála Raphaela Semmese, z centra Richmondu brzy zmizí jezdecký pomník generála Roberta E. Leeho a dlouho na svém místě zřejmě nevydrží ani socha konfederačního prezidenta Jeffersona Davise, která zdobí Kapitol ve státě Kentucky, informovala agentura AP.

Bronzovou sochu admirála Raphaela Semmese odstranilo město Mobile dnes brzy ráno, aniž o tom předtím oficiálně informovalo. Chtělo se tak zjevně vyhnout protestům, které v minulosti odstraňování konfederačních pomníků v USA provázely.

V okolí 120 let staré sochy admirála Semmese, který bojoval v americké občanské válce na straně Jihu, se v posledních dnech soustředily protesty proti rasismu a policejnímu násilí. Ty vypukly po smrti černocha George Floyda, kterého v Minneapolisu udusil při zatýkání bělošský policista.

Semmesova socha ale není zdaleka jediným konfederačním pomníkem, který v posledních dnech z amerických měst zmizel nebo brzy zmizí.

Město Birmingham v Alabamě odstranilo konfederační obelisk poté, co nedaleký pomník poškodili protestující. Stát Kentucky se chystá z budovy ve městě Frankfort, v níž sídlí místní vláda i parlament, odstranit sochu konfederačního prezidenta Jeffersona Davise. Z parku ve městě Indianapolis chtějí odstranit pomník konfederačním vojákům, kteří zahynuli v místním internačním táboře.

Z Richmondu, který je metropolí státu Virginie a v letech 1861 až 1865 byl i hlavním městem Konfederovaných států amerických, zmizí brzy velká jezdecká socha generála Roberta E. Leeho, který během občanské války velel jižanským vojskům. Virginský guvernér Ralph Northam ve čtvrtek oznámil, že pomník nechá převézt do depozitáře, "jakmile to bude možné". Leeho socha se stala během posledních dní terčem vandalských útoků při nepokojích vyvolaných smrtí George Floyda.

"V roce 2020 už nemůžeme uctívat systém, který byl založený na zotročování lidí. Ta socha tam byla dlouho. Bylo to ale špatné tehdy a je to špatné teď. Takže ji odstraníme," řekl demokratický guvernér Northam.

O pomnících představitelů Konfederace, která během americké občanské války z let 1861 až 1865 hájila otroctví, se v USA diskutuje pravidelně. Zatímco někteří lidé je vnímají jako historické monumenty a součást jižanské kultury, jiní je považují za symboly rasismu a útlaku černochů.

Naposledy v USA velkou vlnu odstraňování konfederačních soch zaznamenali v roce 2017. Tehdy šlo o reakci na události ve městě Charlottesville, kde po demonstraci krajní pravice, jejímž cílem bylo mimo jiné zabránit odstranění sochy generála Leeho, najel pravicový radikál autem do skupiny odpůrců. Zabil mladou aktivistku a dalších 19 lidí zranil.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK