Muzeum hl. města Prahy uzavře kvůli rekonstrukci hlavní budovu

5. 6. 2020ČTK Infoservis

Muzeum hlavního města Prahy uzavře od 15. června z důvodu rekonstrukce hlavní budovu na Florenci. Znovu otevřená pro veřejnost by měla být na podzim 2022. Zaměstnanci muzea začnou postupně balit všechny sbírkové předměty z expozic, které se budou stěhovat do depozitářů. Samotná rekonstrukce bude zahájena 1. září. ČTK o tom za muzeum informovala Olga Šámalová.

"Naše kolegyně a kolegové z odborných oddělení muzea budou mít na starosti zabalení a bezpečné přestěhování přibližně 578 sbírkových předmětů z historických sbírek našeho muzea a 744 archeologických exponátů. Zároveň budou ochráněny umělecké a umělecko-řemeslné prvky, které jsou součástí muzejní budovy, jako například malované stropy z domů U Císařských na Václavském náměstí nebo z Vaječného trhu (dnešní Rytířská ulice) či z kláštera cyriaků na Starém Městě," sdělila Šámalová.

Cílem komplexní obnovy interiérů je vytvoření moderního muzea v historickém objektu. Je nezbytné komplexně obnovit interiéry, a to i s technickým a bezpečnostním zařízením. Součástí rekonstrukce interiérů bude i postavení výtahu, čímž se celá budova stane plně bezbariérovou. Nově bude upraveno zázemí pro návštěvníky - pokladna, šatna, muzejní obchod a toalety.

Na rekonstrukci budou dohlížet pracovníci památkové péče, neboť budova je zapsanou kulturní památkou. Realizací bude pověřena firma, která bude vybrána v právě konané soutěži podle zákona o veřejných zakázkách.

"Zrekonstruovanou budovu otevřeme velkou unikátní výstavou rozloženého Langweilova modelu Prahy s využitím moderních audiovizuálních technologií a interaktivních prvků. Prezentovány budou i výsledky výzkumného projektu zaměřeného na využití Langweilova modelu Prahy ve výuce, který byl letos zahájen," sdělila ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová.

Hlavní budova Muzea hlavního města Prahy byla podle návrhu architekta Antonína Balšánka postavena v letech 1896 až 1898; pro veřejnost pak byla společně s expozicemi slavnostně otevřena 27. září 1900. Za 120 let své existence neprošla žádnou generální rekonstrukcí. Uskutečnily se v ní pouze dílčí úpravy především technického charakteru. Její celková generální rekonstrukce byla připravována již od roku 2004, včetně nejprve dostavby a posléze výstavby nové budovy muzea v blízkosti té stávající. V roce 2012 byla dokončena pouze celková obnova fasády, včetně restaurování plastických prvků.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK