TZ: Rostislav Vaněk

Rostislav Vaněk / Extypo / Zelený domeček / Police nad Metují / 5. 6. - 28. 6. 2020

Výstava Extypo v Zeleném domečku v Polici nad Metují nabízí jiný pohled na Rostislava Vaňka, než na který jsme zvyklí. Výtvarník se do povědomí veřejnosti dostal především jako autor informačního systému pražského metra, tvůrce prvních manuálů korporátní identity českých aerolinek, Obchodní banky nebo Mezinárodního měnového fondu.

Jeho grafická práce, ke které se po letech vrátil, je samozřejmě ovlivněna celoživotní prací typografa a průmyslového designéra. V mnoha ohledech je tím přímo inspirovaná, kdy jako základ pro grafický list sloučí zcela evidentně písmeno nebo číslice. Ale přesto je to volná grafika, která není svázána anonymitou designéra. V poslední době se Rostislav Vaněk začal věnovat i malbě.

Obě dvě techniky se vyznačují ohromující precizností. Ač se jedná o abstraktní díla, nacházíme v nich nádechy specifických a odlidštěných krajin. Nosným prvkem je vždy jasně definovaný tvar – ať už mluvíme o úhelnících (často evokujících části písmen) nebo nejrůznějších křivkách či spirálách. Sílu vjemu umocňují o poměrně velké formáty grafik i obrazů. Na výstavě se do jediného celku pojí práce na pomezí designu a volného umění v kontextu vizuální kultury, nechybí typografické hry nebo zkoumání nových grafických forem.

Rostislav Vaněk studoval na Vysoké škole Uměleckoprůmyslové v ateliéru Karla Svolinského. Kromě designérské a typografické práce působil i jako pedagog. Jako typograf a designér vystavoval jak v Čechách či Československu, tak i v zahraničí – namátkou v Bulharsku, Rumunsku, USA, tehdejším SSSR, Řecku, Itálii, Německu či Mexiku.

Jeho práce jsou součástí sbírek českých i zahraničních muzeí, například Muzea v Essenu, varšavského Muzea Plakatu w Wilanowie, Uměleckoprůmyslového muzea v Praze či pařížského Poster Museum. V roce 2016 mu byla za celoživotní příspěvek k rozvoji grafického designu udělena Cena Ladislava Sutnara. O rok později byl uveden do Síně slávy v rámci Ceny Czech Grand Design.

Výstavu pořádá spolek Aeiron s podporou Města Police nad Metují v rámci Nové Terasy 2020.