Prestižní britskou výtvarnou cenu letos nahradí stipendia pro umělce

26. 5. 2020ČTK Infoservis

Kvůli pandemii covidu-19 se letos nebude udílet prestižní britské ocenění za současné výtvarné umění. Turnerovu cenu nahradí deset stipendií pro umělce, na které tvrdě dopadla opatření přijatá v boji s koronavirem, oznámila dnes galerie moderního umění Tate Britain.

Každý z deseti vybraných umělců obdrží 10.000 liber (asi 305.000 Kč). Jejich jména budou známa na konci června. Běžně vítěz Turnerovy ceny dostává 25.000 liber a další tři finalisté po 5000. Porota prestižní ocenění znovu udělí až v příštím roce.

"Uzavření galerií a opatření přijatá kvůli bezpečným rozestupům jsou životně důležitá (v boji s pandemií), ale narušila také výrazně život a obživu umělců," uvedl Alex Farquharson, předseda poroty Turnerovy ceny a ředitel londýnské galerie Tate Britain.

Turnerova cena pojmenovaná po anglickém malíři Williamovi Turnerovi se vyhlašuje od roku 1984 a je považována za nejvýznamnější britské ocenění v oblasti výtvarného umění. Každoročně se udílí za mimořádnou výstavu umělce narozeného nebo pracujícího v Británii. Cenu v minulosti získali například Damien Hirst, Grayson Perry či Steve McQueen.

Loni se čtveřice finalistů dohodla, že si peníze spojené s oceněním rozdělí rovným dílem. Helen Cammocková, Tai Shaniová, Oscar Murillo a Lawrence Abu Hamdan tím chtěli ukázat jednotu a solidaritu v době, kdy Británií zmítala brexitová krize.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK