Malé ostravské galerie vystavují společně ve vitrínách chátrajícího obchodního domu Ostravice-Textilie

11. 5. 2020ČTK Infoservis

Ostravské galerie se spojily a připravují společně netradiční výstavu ve vitrínách chátrajícího obchodního domu Ostravice-Textilie nedaleko centra města. Projekt představí sedm neziskových ostravských galerií. K vidění bude od 18. května. ČTK to za organizátory dnes řekla Ilona Rozehlnalová z Antikvariátu a klubu Fiducia.

Výstava 7x7 způsobů koronární cirkulace ve vitrínách Ostravice-Textilie potrvá do konce srpna. "Byl to jen sen? Skupinové kóma? Nebo náhodná hibernace? Podivně vlezlé ticho všude kolem pozvolna zaniká. Je čas se zhluboka nadechnout a rozproudit krev v žilách!" uvedla Rozehnalová.

Spolek Fiducia se proto rozhodl, že i přes pokračující restrikce spojené se snahou bránit šíření koronaviru přispěje k okysličení kulturní nabídky v centru města. Po dohodě s majitelem objektu Ostravice-Textilie Danielem Zemanem a umělcem a kurátorem Lukášem Klebercem znovuobnoví činnost 1_7 gallery sídlící ve vitrínách tohoto bývalého obchodního domu.

"Od 18. května poskytne Fiducia vitríny neziskovým ostravským galeriím a pomůže jim s přípravou uměleckého projektu, ve kterém sedm kurátorů ve spolupráci se sedmi umělci představí ve vitrínách galerie sedm ostravských neziskových galerií," uvedla Rozehnalová. Dodala, že do projektu se zapojily galerie Jáma 10, Nibira, Dukla, Saigon, GAFU, Fotografická galerie Fiducia a Galerie Dole. "Podobně jako koronární cirkulace, která přispívá k okysličení myokardu a zajišťuje jeho správné fungování, fungují i neziskové galerie. Pumpují energii, invenci a inspiraci do srdečního svalu ostravské kultury tak, aby tloukl pravidelně, spolehlivě a nepřerušovaně," dodala Rozehnalová.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK