TZ: Umění za čarou

Umění za čarou / kurátoři: Anna Švarc, Fuczik / Galerie hlavního města Prahy / Praha / 12. 5. - 31. 12. 2020

Umění za čarou je prvním z projektů, které mají představit pražské metro jako prostor, který je otevřený současnému umění. Navazuje tím na skutečnost, že podoba nově vznikajících stanic byla svěřena renomovaným umělcům a pražské metro se díky tomu přiřazuje do skupiny světových metropolí, kde jsou podobné realizace, ale také jednorázové umělecké intervence běžné. Projekt vzniká ve spolupráci Dopravního podniku a Galerie hlavního města Prahy a otevírá tak do budoucna spolupráci dvou významných městských institucí. Finanční prostředky poskytl Magistrát hlavního města Prahy prostřednictvím programu na podporu současného umění ve veřejném prostoru Umění pro město.

Dopravní podnik se rozhodl zaštítit krátkodobé realizace v metru. Vnímá je jako nástroj pro zkvalitnění prostředí, kterým denně projde až milion cestujících. Pražské metro od počátku jeho provozu doplňují desítky kvalitních uměleckých děl. Mozaiky, sochy, objekty ale také světelné instalace jsou jeho součástí již od jeho zprovoznění v roce 1974. Řada z nich byla v minulých letech poškozena nebo dokonce zcela odstraněna. Díla světově uznávaných umělců, jakými jsou Stanislav Kolíbal, Václav Cigler, dvojice Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, Františka Víznera a mnoha dalších dotvářela či stále dotváří unikátní tvář metra v Praze.

Výstava Umění za čarou představí výběr výjimečných děl silných uměleckých osobností, jako je Jiří Kovanda, Markéta Othová, Krištof Kintera, Timo, Lucia Sceranková, Ondřej Přibyl a umělecká dvojice Lukáš Jasanský – Martin Polák a Hynek Alt – Aleksandra Vajd. Fotografické práce či fotografie dokumentující jejich projekty bude možné vidět od května do konce roku 2020 na plochách za kolejištěm stanic Náměstí Republiky B, Florenc B, Můstek A a Karlovo náměstí B.

Výběr stanic vychází z faktu, že na designovém obložení nástupišť zbyly prázdné bývalé reklamní plochy, které před svým odstraněním poslouží jako platforma pro umělecký projekt. Odtud také pochází název této neobvyklé „výstavy“ – díla jsou umístěna za bezpečnostní čarou kolejiště. Tato čára však nemá být bariérou mezi cestujícími a uměleckými díly. Součástí prezentace jsou proto popisky k jednotlivým dílům v každé stanici. Připravují se také komentované prohlídky, které zájemcům přiblíží jak samotná díla, tak historii a architekturu jednotlivých stanic.

Umění za čarou je jednorázovým projektem; představené práce zůstanou ve stanicích jen několik měsíců. Jeho snahou je upozornit na uměleckou, technickou a vizuální komplexnost jednotlivých stanic metra, aby lidé ocenili jejich kvalitu, zamilovali si je a v budoucnu stáli na straně jejich ochránců.