TZ: Moravská galerie čeká na návštěvníky. Připravila projekt na podporu živého umění, křest knihy nebo letní programy na nádvořích 

Moravská galerie čeká na návštěvníky. Připravila projekt na podporu živého umění, křest knihy nebo letní programy na nádvořích / Brno / 7. 5. 2020

Moravská galerie otevře své výstavní prostory ve středu 13. května. Zájemcům bude opět k dispozici nová expozice Brno předměstí Vídně i výstavy v Pražákově paláci nebo Jurkovičově vile, počet návštěvníků ovšem bude regulován, od 10–12 hodin se galerie otevře primárně pro seniory. V odpoledních hodinách dne 14. května bude zahájen BEER IS HERE, program na nádvoří Pražákova paláce propojující pivo a umění. Na poslední květnový den galerie připravila galerie speciální rodinný program spojený s křtem ilustrované knihy pro děti o Josefu Šímovi Jak namalovat vejce. 

Po dlouhodobém uzavření mohou galerie opět otevřít pro veřejnost. Moravská galerie zahájí svůj provoz ve středu 13. května, hned den poté spustí sezónní pop-up projekt BEER IS HERE. Na nádvoří Pražákova paláce bude vždy od středy do pátku k dispozici Výčep u Pražáků, každý čtvrtek se tu bude konat doprovodný program volně navazující na expozici konceptuálního umění ART IS HERE. „Projekt Beer is here tematizuje nonkonformní uměleckou pospolitost v období normalizace, pro níž bylo pivo a hospoda místem umělecké i občanské svobody. Nabídne přednášky a autorské prezentace, rekonstrukce klíčových akcí spojených s pivem, autorská čtení, filmové projekce nebo open-air koncerty,“ doplňuje Ondřej Chrobák, šéfkurátor Moravské galerie a organizátor akce. Na nádvoří Pražákova paláce vystoupí kulturní osobnosti města Brna, které jsou generačně spjaté se sběratelem a umělcem Jiřím Valochem.

Moravská galerie zve také do Muzea Josefa Hoffmanna a Jurkovičovy vily. V Brtnici, rodišti slavného architekta a designéra Josefa Hoffmanna, zahajuje letní sezónu – návštěvníci si mohou prohlédnout expozici a poté se občerstvit v zahradní kavárně nebo si zapůjčit elektrokolo. V Jurkovičově vile dojde k obměně výstavy umělců Evy Eisler a Petera Demka, kterou galerie otevře slavnostní vernisáží 4. 6. 2020 pod novým názvem House Sitters.

Na den 31. května, tedy v době, kdy už by mělo být povoleno shromažďování většího počtu osob, naplánovala galerie zábavně-edukativní program pro celou rodinu. Program se bude odvíjet od nové knihy Jak namalovat vejce z edice Moravská galerie Junior, která seznamuje dětské čtenáře s životem i uměleckou tvorbou Josefa Šímy. Začne slavnostním křtem na nádvoří Místodržitelského paláce, děti dále čeká šifrovaná cesta do Pražákova paláce, kde na ně bude čekat sám Josef Šíma.

Téměř dvouměsíční opatření si vyžádalo významné programové změny. Výstavy, které měly zahájit jarní sezónu, byla galerie nucena přesunout na podzim. Projekt Rajlich 100 upomínající osobnost grafického designu Jana Rajlicha a rovněž rekapitulace zásadních akcí umělecké skupiny Rafani budou zahájeny v Pražákově paláci 24. září. Muzeum Josefa Hoffmanna se otevře bez plánované výstavy připomínající 15 let muzea – výstava se uskuteční až v roce 2021.

„V době uzavření jsme v komplikovaných podmínkách pokračovali v rekonstrukci UMPRUM a v přípravě nové expozice designu. Za zcela zásadní považujeme připravený speciální akviziční projekt současného umění a designu na podporu živého umění. Prostřednictvím nákupu současného umění a designu přímo od umělkyň, designérek a designérů do sbírek Moravské galerie je chceme touto cestou podpořit“, dodává Jan Press, ředitel Moravské galerie v Brně.

Vstup do výstavních prostor bude až do odvolání umožněn za zpřísněných hygienických podmínek. Návštěvníci budou vpuštěni pouze s rouškou a musí dodržovat doporučenou vzdálenost mezi jednotlivými osobami (vyjma rodinných příslušníků), komentované prohlídky a doprovodné programy se budou konat pouze v omezeném počtu osob.