Ministerstvo prověří rozhodnutí památkářů o přestavbě Máje

30. 4. 2020ČTK Infoservis

Ministerstvo kultury si vyžádá rozhodnutí magistrátních památkářů o přestavbě památkově chráněného obchodního domu Máj v Praze. Po jeho vyhodnocení rozhodne o dalším postupu v této věci. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Proti tomu, jak by měla stavba po rekonstrukci vypadat, protestuje Klub Za starou Prahu. Majitel domu uvádí, že postupuje v souladu s památkáři i autory Máje, kterým na rozdíl od doby vzniku domu v 70. let dnes umožní plnou realizaci jejich vizí.

Podle klubu navrhované úpravy stavby zásadně změní tvar budovy a památku nepřípustně deformují. Klub žádá ministerstvo, aby rozhodnutí magistrátního památkového odboru zrušilo.

Ministerstvo kultury je odvolacím orgánem státní památkové péče. Může případně stanovisko magistrátních památkářů zrušit, nebo ho potvrdit. "Budou muset být vyhodnoceny nejenom věcné aspekty této záležitosti, ale také formálně právní skutečnosti, které nám zatím nejsou známy a pro další postup jsou klíčové," vysvětlila dnes mluvčí ministerstva. Připomněla, že stavba měla velký mezinárodní ohlas a je nezbytné uchovat ji v autentickém stavu, "kdy přidání hmoty, nástavby či přístavby mohou mít na její charakter fatální dopad".

Výška Máje má být podle klubu na straně do Spálené ulice zarovnána do jedné úrovně se sousedním obchodním centrem Quadrio, budova tak bude připravena o svou jedinečnou kaskádovitou siluetu, míní klub a pokládá takovou změnu památkově chráněné stavby za nepřijatelnou. Navýšením fasády domu Máj na úroveň výšky centra Quadrio vznikne podle klubu na této straně Spálené ulice uliční fronta monstrózních rozměrů, jaká nemá v historickém jádru Prahy žádnou obdobu a na území pražské památkové rezervace v žádném případě nepatří.

Majitelem Máje se loni stala developerská firma Amádeus Real. Máj podle vlastníka nutně potřebuje hlavně výměnu zastaralých technologií. Společnost Máj Národní, která patří do skupiny Amádeus Real a projekt obchodního domu má na starosti, s názorem klubu nesouhlasí.

"Celý proces rekonstrukce a dostavby obchodního domu Máj je veden týmem původních autorů návrhu stavby - Martinem Rajnišem a Johnny Eislerem. Žijící autoři stavby mají možnost naplnit své autorské vize bez kompromisů, které byli nuceni učinit v podmínkách minulého režimu," sdělil ČTK Karel Samec, mediální zástupce Amádeus Real.

Uvedl, že jednotlivé varianty a dílčí řešení rekonstrukce a dostavby byly opakovaně konzultovány na odboru památkové péče, s odborníky na památkovou péči a urbanismus, věc posuzoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Závazné stanovisko odboru památkové péče podle něj velmi precizně vymezuje, co je předmětem památkové ochrany budovy obchodního domu Máj, a rovněž stanoví řadu podmínek, které musí být při připravované rekonstrukci a dostavbě naplněny.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK