TZ: Inhabitated

Inhabitated / kurátoři: Martina Johnová, Jan Nový, Kateřina Palešníková  / Dům umění Ústí nad Labem / Ústí nad Labem / 22. 4. — 26. 5. 2020 

Dům umění Ústí nad Labem představuje projekt Inhabitated — procesuální virtuální platformu, která vznikla v krátké době v reakci na pandemii COVID-19 a izolaci kultury do virtuálního prostoru. Původně plánovaná mezinárodní výstava vize obrazu, která je součástí výzkumného projektu a konference TICASS, byla přesunuta na září letošního roku. 

Název nové skupinové výstavy vychází z pojmu inhabited — osídleno, jenž naznačuje průnik do přirozeného prostředí a předznamenává ústřední linku představující vize současné modernity a pokroku, jejich nazírání z různých perspektiv a umocnění propojení s přírodními procesy pomocí technologií.

Výstava problematizuje rozporuplný vztah k technologiím, které jsou všudypřítomné a neviditelné, mohou rozvíjet nové formy dominance a zároveň nás nabádat k jemnějšímu rozlišování hranic mezi přirozeností a umělostí. Digitální technologie představují pro současný umělecký diskurz nedílnou součást, modifikují prožívání reality a přirozeně vstupují do autorských děl s otázkami pojednávajícími o umělé inteligenci nebo robotické práci, sociálních sítích a sběru dat. Umělec Filip Hauer se věnuje příchodu umělé inteligence a neuronových sítí, které již dnes definují náš každodenní život. Neuronové sítě se stávají hlavním nástrojem korporátní moci - ve veřejné debatě o nich jsme ale stále ve fázi popírání, podobně jako u klimatické krize. Německo-norský umělec Bjørn Melhus vytvořil experimentální dokument založený na spojení dvou kontrastních mediálních událostí — pořízení prvních snímků planety Země z Měsíce v době v největších válečných konfliktů ve Vietnamu. Ačkoli původním záměrem cesty na Měsíc bylo potvrzení americké dominance ve Studené válce, tento pohled z nové perspektivy na modrou planetu se stal ikonou ekologického myšlení a ústředním prvkem celého hnutí kontrakultury. Příroda je výrazným hybatelem uvnitř sociálních vztahů, zároveň lidem často bývá nekonečně vzdálená.

Tento projekt se pohybuje mezi výstavou a myšlenkovým experimentem. Ve snaze o jakousi myšlenkovou mapu dostávají jednotlivá participující díla tlačítka, která diváka přesměrují mimo prostor webu výstavy a nabízejí kontextuální přesah. Tento koncept je dále podpořen procesuálním projektem jednoho z participujících umělců Zdeňka Svejkovského, ten se zabývá průzkumem kontextů pod pseudonymem Vladislav Hudec po své vlastní dráze, propaguje dílčí obsah výstavy na externích platformách a skrze tlačítka se postupně infiltruje zpět pod daná díla.

On-line výstava představí díla jedenácti českých i zahraničních umělců a v den vernisáže bude spuštěna na webu www.inhabitated.net. Během trvání výstavy a doprovodného programu proběhnou tři umělecké intervence — live stream Zbyška Semelky, interaktivní hra Andrease Gajdošíka a Barbory Šimkové a projekce aktivistické skupiny Duna. Zároveň procesuální projekt Zdeňka Svejkovského bude průběžně přinášet dílčí záznamy internetové performance.

Vystavující umělci: Aujik, DUNA, Andreas Gajdošík & Barbora Šimková, Filip Hauer, Dalibor Knapp, Bjørn Melhus, Pavel Mrkus, Matěj Pavlík, Lucie Rosenfeldová, Zbyšek Semelka, Zdeněk Svejkovský