TZ: Galerie výtvarného umění v Ostravě připravuje otevření Domu umění na úterý 26. května

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravuje otevření Domu umění na úterý 26. května / Ostrava / 24. 4. 2020

Vzhledem k vývoji a postupnému uvolňování mimořádných opatření se GVUO rozhodla otevřít Dům umění pro veřejnost v úterý 26. května v 10 hodin dopoledne výstavami PAVEL NEŠLEHA / Vidět jinak a ZISKY 2018/19 GVUO: JOSEF BOLF / Planeta, která neexistovala. K vidění budou v ostravském Domě umění do konce srpna.

Prostory galerie v posledních týdnech působily opravdu neutěšeně. Není nic smutnějšího, než výstavní síně bez uměleckých děl a bez zvídavých pohledů návštěvníků. Jsem rád, že si lidé našli k umění cestu přes sociální sítě, že Galerii výtvarného umění v Ostravě navštěvovali alespoň virtuálně a nenechali si umění vzít. V tuto chvíli jsou výstavní sály v Domě umění prázdné a čekají na instalaci nových výstav. Lidé je budou moci zhlédnout od 26. května, což je určitě dobrá zpráva, uvedl náměstek hejtmana kraje pro kulturu Lukáš Curylo a připomněl, že v návaznosti na mimořádné opatření GVUO deinstalovala výstavy Marty Kolářové, Kateřiny Šedé a Jacquese Callota na konci března. Ukončeny byly o 14 dní dříve, než bylo naplánováno.

GVUO se nyní vrací k původnímu výstavnímu programu a jako první zpřístupní výstavy Josefa Bolfa a Pavla Nešlehy, které měly být zahájeny 7. dubna, ale vzhledem ke známým okolnostem byly přípravy přerušeny. Termín zpřístupnění výstav v úterý 26. května byl stanoven po oznámení prvních termínů zpřístupňování muzeí a galerií. Na nový termín 11. 5. již nejsme schopni reagovat, jelikož pro otevření výstav je potřeba realizovat náročnou instalaci (panelová úprava výstavních prostor) a provést rozsáhlé svozy z celé České republiky ze státních a soukromých galerií i soukromých sbírek, vysvětluje Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Zároveň s výstavami Josefa Bolfa a Pavla Nešlehy budou zpřístupněny také obměněná stálá expozice Dům umění v Ostravě a Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO, která představí malbu Bohumíra Matala s názvem Podvečer s Giorgiem de Chirico. Kurátorem této výstavy se stal fotograf Jan Dotřel. Mezinárodní projekt HYBRID-IN, původně plánovaný na letní měsíce, GVUO letos pořádat nebude, jeho realizace je přesunuta na rok 2021.

Připravujeme také speciální letní výstavní projekt určený jako poděkování našim záchranářům, ošetřovatelům, sestrám a lékařům, ale také prodavačům v obchodech a vůbec všem lidem, kteří po celou dobu stáli v takzvané první linii. Bude to pro ně překvapení, více v tuto chvíli neprozradím, uzavírá Jůza.

Více informací o připravovaných výstavách naleznete na www.gvuo.cz v záložce připravované výstavy. Otevírací doba v ostravském Domě umění bude od 26. května od 10 do 18 hodin. Vstupné 100 korun za všechny výstavy, 50 korun zlevněné. Senioři nad 65 let a děti do 6 let vstupné nebudou platit. Volný vstup v neděli zůstane také zachován. Kurátorem Výstavy jednoho díla ze sbírek GVUO se tentokrát stal fotograf Jan Dotřel. Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Vstupné na všechny výstavy činí 100 korun plné a 50 korun zlevněné. Pro seniory nad 65 let a v neděli je vstup volný.