TZ: Centrum uměleckých aktivit má v době karantény pootevřeno

Centrum uměleckých aktivit má v době karantény pootevřeno / Hradec Králové / 23. 4. 2020

Kulturní organizace na Královéhradecku se v době karantény zapojili do projektu Pootevřeno. Projekt mapuje aktivity krajských organizací a informuje o nich veřejnost. Centrum uměleckých aktivit je jeho součástí a pojali současný stav jako výzvu, možnost převést část aktivit do online světa, a především neustat ve snaze podporovat umělecké aktivity v kraji. Připravili sérii online kurzů, virtuální prohlídku výstavy a fotografické soutěže. 

Aktivity v Centru v době karantény

„Pokračujeme ve vzdělávání, a to premiérovým uvedením minikurzů Umění sebevědomé prezentace (10 dílů každý týden jeden) a Kurz video tvorby – od úplných začátků, díly po 14 dnech. Také jsme zaznamenali předčasně ukončenou výstavu fotografií v Galerii U Přívozu a je ke shlédnutí formou virtuální prohlídky. Veškeré online aktivity můžete shlédnout bez časového omezení na FB stránce Centra nebo na Youtube,“ uvedla ředitelka Centra Martina Erbsová.

„Divákům je také k dispozici kanál Vortex, kde jsou zdarma ke zhlédnutí tzv. nezávislé filmy, některé byly k vidění i na festivalu Cinema Open.  Na Youtube postupně zveřejňujeme (kde autorská práva povolí) záznamy z přehlídek, rozhovory a podobně. Fotografové si mohou zkrátit dlouhou chvíli fotografickou soutěží Fotokaranténa, kdy je pro ně připraveno hned několik témat a cen.  A trocha umění i naživo - v pop-up galerii Galerie za Galerií mohou kolemjdoucí nahlédnout na výtvarná díla, vše je viditelné z Tomkovy ulice. Na duben je připravená výstava velkoformátových fotografií,“ ještě doplnila Martina Erbsová.

Akce po ukončení karantény

Marta Bergmanová, PR manažerka Centra prozradila nejbližší plány: „Doufáme, že se povede zrealizovat přehlídku mladého experimentálního divadla a divadla poezie Audimafor, která by se měla konat v divadle Drak.  Taneční přehlídky mají náhradní termíny.  Pak nás čeká Nábřeží umělců, Město snů (na nichž spolupracujeme) a Dny otevřených ateliérů, které jsou venku a nemasového charakteru. Zůstáváme tedy v kontaktu s partnery, lokálními tvůrci a výtvarníky a akce připravujeme. Plánované nebo rozběhnuté kurzy se pokusíme uskutečnit v náhradních termínech, tedy v létě nebo na podzim, jak situace dovolí.“

Centrum podpory uměleckých aktivit Impuls HK se také věnuje organizaci veřejných akcí, pořádá divadelní přehlídky, filmová promítání, fotografické výstavy a vzdělávání v oblasti umění a kultury pro neprofesionály. Nabídku služeb najdete na www.impulshk.cz. Sledovat je však můžete na Facebooku, Instagramu i Youtube.