TZ: Zastavil se čas v Artivist Lab

Pět mladých česko-vietnamských umělců, Nguyen Anh Tuyet, Minh Thang Pham, Long Phi Trieu, The Anh Nguyen a Vu Duc Minh, přistoupilo k projektu Zastavil se čas nehierarchicky. Uchopili umění jako kolektivní fenomén a nástroj společenské změny. Společně vytvořili koncept se sloganem „Pho všem a bude po všem“ jako reakci na dnešní společenskou situaci, ke které došlo v důsledku pandemie COVID 19. Kolektivně si mezi sebou rozdělili práci podle svých dovedností. Nejedná se o uměleckou skupinu, která by vystupovala pod svým jménem, ale o jednotlivce, kteří v umění vidí sociální a aktivistický rozměr.

Snahou výstavy je poukázat na generaci umělců, která se narodila v České republice a její rodina pochází z Vietnamu. Jsou kulturním mostem mezi jejich rodiči a většinovou společností. Je pro ně důležité poukázat na kulturní vklad, který přináší vietnamská menšina do současného českého umění. Tato generace přebírá kulturu duálně od rodičů, ale i kulturu země ve které žijí.

Výstava Zastavil se čas mapuje prostřednictvím receptů na polévku „Pho“ hranice reality dvou generací, mapuje tekutý čas. Vzpomínky, poznání a paměť jsou základním tématem výstavy. Druhá generace Vietnamců žijících v České republice přejímá kulturu země svých rodičů zprostředkovaně skrze vzpomínky a příběhy. Vietnam se však od doby jejich odchodu změnil. Čas nezůstal stát.

Umělci pracují s otázkou společenských stereotypů a reflektují je pomocí polévky „Pho“. Ruku na srdce, kolik z nás ve většinové společnosti dobře zná kulturu vietnamské menšiny? Nudle „Pho“ známe všichni, ale známe také všechny možné recepty? Změnou v čase, nebo změnou kulturní, prošly rovněž recepty na polévku „Pho“. Můžeme je dělit na tradiční, na vařené pomalu anebo rychle – pro lenochy. Každá domácnost si svůj recept vylepší, pozmění, takže se recept stane rodinným a snad v rodině předávaným po generace. Anebo naopak… Pojďme společně pomocí Vámi zaslaných receptů ukázat, že každá generace má recept svůj vlastní.

Sdílejte s námi své recepty na „Pho“! Ty nejzajímavější uvaříme a polévku pošleme lidem bez domova, lékařům a zdravotním sestrám. Na místa, kde polévka podle Vašeho receptu pomůže zahnat hlad, nebo nabrat energii při těžké práci.

Zároveň všechny recepty, které nám pošlete s hashtagem #phovsem, zařadíme do knihy receptů Zastavil se čas. Ta bude ve formě PDF dostupná na webových stánkách naší galerie Artivist Lab.

S rozvozem navařených polévek nám pomáhá Balu, Monika Koucká a umělkyně Magdalena Kwiatkowska

Kurátorka: Tamara Moyzes

Spolukurátorka: Nguyen Anh Tuyet

Vystavující umělci: Nguyen Anh Tuyet, Minh Thang Pham, Long Phi Trieu, The Anh Nguyen, Vu Duc Minh

FB link: https://www.facebook.com/phovsem/

Youtube: https://youtu.be/lV20f0Ka_oo

#phovsem

 

Duc Minh Vu (*1995), Hof

Narozený ve Spolkové republice Německo ve městě Hof, žijící v České republice a je vietnamského původu. V současné době je studentem Akademie výtvarných umění v Praze v ateliéru Intermédia II pod vedením Dušana Zahoranského a Pavly Scerankové. Ve svých dílech zpracovává niterná témata, vztah ke světu a sobě samotnému.

Minh Thang Pham (*1996), Hai Phong

Narozený v Hai Phongu, se přestěhoval do České republiky, když mu byly dva roky. Otázka vykořeněnosti a ztráta původní kulturní identity se pro něj stává v rodinných vztazích nejcitlivější. Zkoumá rodinné vztahy prostřednictvím videoprojektů nebo jazykem performativního umění. Mezi jeho nejnovější projekty patří například site-specific instalace v obchodech s potravinami vedené Vietnamci v Čechách, avšak tento druh instalace uskutečnil i v “Á Space” v Hanoji. Je studentem Akademie výtvarných umění v Praze v ateliéru Malby II pod vedením Vladimíra Skrepla.

Long Phi Trieu (*1992), Komárno

Experimentální vizuální designér, ilustrátor a animátor. V současné době kolaboruje se studiem Loom on the Moon, podílel se na konceptu výstavy Stalin - Paměť národa a na chodbě Národního muzea mapující změnu Václavského náměstí. Vystudoval bakalářský obor Mediální a didaktická ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, absolvoval rok na Fakultě umění a designu na UJEP v oboru grafický design a rok na UMPRUM v ateliéru filmové a televizní tvorby.

The Anh Nguyen (*1991), Nam Dinh

Servisový designér v Creative Docku. Hledá souvislosti mezi incidenty a případným novým produktem, který může vzniknout. Miluje malá data, protože skrze ně se snaží pochopit každého člověka se kterým se dostane do kontaktu a tímto si spojuje okolní svět. Studoval architekturu na ČVUT, která zasadila jeho bytí a myšlení do kontextu lidského života.

Thi Anh Tuyet Nguyen (*1996), Plzeň

Studentka práv, v současné době spolupracuje s vietnamskou studentskou kavárnou Anthill v Praze. Zúčastnila se různých projektů, jako například Evropský parlament mládeže či Pražský studentský summit, a organizovala kulturní večery zvyšující povědomí o vietnamské kultuře. Podílí se na vietnamském buddhistickém táboře “Trai He Ve Nguon” ve spolupráci s Institutem aplikovaného buddhismu v Německu.