TZ: Zastavil se čas

Zastavil se čas / kurátorka: Tamara Moyzes / Artivist Lab / Praha / 7. 4. - 25. 5. 2020

Výstava „Zastavil se čas“ mapuje prostřednictvím receptů na polévku „Pho“ hranice reality dvou generací, mapuje tekutý čas. Vzpomínky, poznání a paměť jsou základním tématem výstavy. Druhá generace Vietnamců žijících v České republice přejímá kulturu země svých rodičů zprostředkovaně skrze vzpomínky a příběhy. Vietnam se však od doby jejich odchodu změnil. Čas nezůstal stát.

Umělci pracují s otázkou společenských stereotypů a reflektují je pomocí polévky „Pho“. Ruku na srdce, kolik z nás ve většinové společnosti dobře zná kulturu vietnamské menšiny? Nudle „Pho“ známe všichni, ale známe také všechny možné recepty?

Změnou v čase, nebo změnou kulturní, prošly rovněž recepty na polévku „Pho“. Můžeme je dělit na tradiční, na vařené pomalu anebo rychle – pro lenochy. Každá domácnost si svůj recept vylepší, pozmění, takže se recept stane rodinným a snad v rodině předávaným po generace. Anebo naopak… Pojďme společně pomocí Vámi zaslaných receptů ukázat, že každá generace má recept svůj vlastní.

Sdílejte s námi své recepty na „Pho“! Ty nejzajímavější uvaříme a polévku pošleme lidem bez domova, lékařům a zdravotním sestrám. Na místa, kde polévka podle Vašeho receptu pomůže zahnat hlad, nebo nabrat energii při těžké práci.

Zároveň všechny recepty, které nám pošlete s hashtagem #phovsem, zařadíme do knihy receptů „Zastavil se čas“. Ta bude ve formě PDF dostupná na webových stánkách naší galerie Artivist Lab.

Vystavující umělci:

Nguyen Anh Tuyet

Minh Thang Pham

Long Phi Trieu

The Anh Nguyen

Vu Duc Minh

Kurátorka

Tamara Moyzes

Spolukurátorka

Nguyen Anh Tuyet